Iedereen heeft wel van het beroep ‘notaris’ gehoord, maar weet je eigenlijk wel wat de werkzaamheden van een notaris zijn en waarbij hij of zij jou kan helpen? De meeste weten dit niet, wat ook niet zo gek is. Als je hier graag meer over wilt weten dan is dit artikel voor jou. In dit artikel lees je namelijk onder andere over de werkzaamheden van een notaris en weet je wanneer je zelf een notaris kunt inschakelen voor bepaalde zaken. 

Maar voordat we beginnen lees je hier de officiële definitie van een notaris

“Een notaris is een jurist en openbaar ambtenaar, benoemd door de overheid, die bevoegd is om authentieke akten te verlijden in de gevallen waarin de wet aan hem of haar die bevoegdheid toekent en een partij dit van hem verlangt.”

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat je een notaris ook kunt inschakelen bij zaken met of rondom je huis en tuin.

Werkzaamheden van een notaris

Zoals in de definitie al staat omschreven is een notaris een jurist en kan hij of zij daarom helpen bij het maken van rechtsgeldige afspraken. Niet iedereen mag deze namelijk maken en een notaris dus wel. Hij of zij geeft jouw passend advies en helpt bij het gehele proces er omheen, zoals onder andere rekening houden met de belangen van de andere betrokkenen. Een notaris is onafhankelijk en onpartijdig, wat in veel situaties erg belangrijk kan zijn. Naast alle afspraken die een notaris maakt worden ook alle dingen officieel vastgelegd in een document, een notariële akte.

Werken als notaris? Reageer op deze vacature kandidaat notaris.

Wanneer heb je een notaris nodig?

Je kunt dus voor verschillende juridische zaken bij een notaris aankloppen. Er zijn drie hoofd onderwerpen waar een notaris kan helpen. Als eerste bij het onroerende zaakrecht (dat houdt in dat je geholpen kan worden bij het kopen van een huis, het aannemen van een hypotheek en nog veel meer). Als tweede bij personen- en familierecht (onder andere bij het regelen van de erfenis of het opstellen van een testament). Als derde bij het rechtspersonenrecht (bijvoorbeeld bij verschillende zaken rondom aandelen).

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel meer duidelijkheid gekregen over wat een notaris is en welke werkzaamheden hij of zij voor jou kan verrichten. Als je meer informatie wilt klik hier