Verhuiskosten: hoeveel betaal je een verhuisbedrijf gemiddeld om te verhuizen? Dat hangt natuurlijk helemaal af van jouw type woning, hoeveel spullen je hebt en wat je precies van het bedrijf verwacht.

Dus moet er een grote verhuiswagen komen en laat je de verhuizers het liefst alles voor je inpakken? Je drukt de verhuiskosten omlaag als je zelf goed voorbereidt en alvast een paar keer met de auto heen en weer bent geweest. Bovendien kun je een paar vrienden vragen om te helpen. Of gebruik maken van een verhuiskostenvergoeding.

Kosten verhuisbedrijf

De kosten van een verhuisbedrijf kunnen flink uiteenlopen. Dat komt door een paar belangrijke eigenschappen en verschillen:

 • Erkend verhuisbedrijf
  Erkende verhuizers rekenen hogere tarieven dan studenten die je helpen verhuizen. Hier staat tegenover dat een Erkend Verhuisbedrijf goed is verzekerd en de ervaring heeft om je sneller van dienst te kunnen zijn.
 • Afstand tussen de woningen
  Hoe groter de afstand tussen woningen, des te langer de verhuizing duurt. En des te meer kosten het verhuisbedrijf moet maken voor de verhuiswagen die er wordt gebruikt.
 • Hoeveelheid spullen
  Verhuis je vanuit een klein appartement of een grote vrijstaande woning? De grootte van de inboedel (en de verhuiswagen die er nodig is) bepaalt grotendeels de kosten.
 • Moment van verhuizen
  Wil je ’s avonds of zelfs in het weekend verhuizen? Dat is vaak duurder dan wanneer je ook doordeweeks beschikbaar bent. Bovendien is de zomerperiode vaak drukker (en duurder) dan de winterperiode.
 • Extra diensten
  En wil je naast de verhuizing gebruik maken van een inpakservice, handymanservice of een groot object verhuizen zoals een piano? Of misschien heb je extra verhuismaterialen Dat leidt tot extra kosten, net als tijdelijke opslag of een verhuislift.

Let op: moet een verhuisbedrijf parkeerkosten maken of is er zelfs een parkeervergunning nodig? Geef dit vooraf aan, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Gemiddelde kosten van een verhuisbedrijf

En ben je benieuwd wat de kosten van verhuizen gemiddeld zijn? Een verhuisbedrijf berekent gemiddeld €1.500 tot €2.000 voor de volledige verhuizing. Dit is het tarief dat de brancheorganisatie Erkende Verhuizers aangeeft, dus het is goed om daar rekening mee te houden.

Aan de hand van de bovenstaande eigenschappen en factoren kun je de verhuiskosten omlaag brengen. Of kunnen die juist hoger uitvallen, als je meer service wilt en wanneer het bijvoorbeeld gaat om meer spullen of een grotere afstand.