Spiltrappen kom je overal tegen. Bij huizen, in gebouwen, op kantoren en ga zo maar door. Spiltrappen worden ook wel draaitrappen of wenteltrappen genoemd. Als je er op gaat letten, zul je merken dat je veel spiltrappen tegen zult komen. Kijk maar eens aan de zijkant van een gebouw. Hier zie je vaak brandtrappen. Dit kunnen ook spiltrappen zijn die vaak op maat gemaakt moeten worden.

Vanwaar de naam Spiltrap?

Maar waarom heet zo’n trap nu eigenlijk een spiltrap? Daar gaan we even op inzoomen om dat beter te kunnen zien en om tot de ontdekking van de naam te komen. Een spiltrap (soms ook nog wel Engelse trap genoemd) gaat niet in een rechte lijn naar boven. De trap gaat rondom een centraal punt omhoog. Er zit een spil in het midden, vandaar dat de naam spiltrap is ontstaan. Je kunt de trap vergelijken met een soort kurkentrekker.  Een spiltrap is vaak links- of rechtsdraaien. Aan een spiltrap zitten veel eisen, je mag niet zomaar een spiltrap neerzetten bij je huis of gebouw dus!

Spiltrappen bij gebouwen

Wanneer spiltrappen voor gebouwen worden gemaakt en een functie hebben als bijvoorbeeld een noodtrap, dan zitten hier eisen aan. De trappen moeten volgens een zogeheten bouwbesluit worden geproduceerd. Voorafgaand aan het maken van zo’n spiltrap wordt dan een ontwerptekening gemaakt. Hiervoor kan het programma BIM worden gebruikt. Er wordt dan een 3D-model gemaakt van de trap, zodat deze naadloos in de bouwtekening past. Tijdens het ontwerpen van de trap wordt er ook direct rekening gehouden met het bouwbesluit. Trappen voor bedrijven en gebouwen moeten voldoen aan dit besluit en het is dan ook belangrijk om hiervan goed op de hoogte te zijn als je een spiltrap nodig hebt voor jouw gebouw of pand.

Spiltrappen zijn er in verschillende uitvoering. Ze kunnen wijzigen qua vorm, draairichting, maar ook qua kleuren en natuurlijk de afmetingen. Voor ieder project is vaak weer een ander soort spiltrap nodig. De locatie moet nauwkeurig bekeken worden of de tekening moeten goed onder de loep worden genomen. Het is dan ook aan te raden om de bouw van spiltrappen over te laten aan een echte specialist!