Een kachel of openhaard zorgt voor veel comfort tijdens de winter. Heerlijk de haard of kachel stoken tijdens koude winterdagen. Dit zorgt niet alleen voor warmte maar ook voor sfeer in huis. Maar wist je dat je de schoorsteen moet laten vegen? Een schoorsteen moet afhankelijk van het gebruik 1 á 2 keer per jaar gereinigd worden. Hoe vaak dit moet gebeuren en wat het kost vind je hieronder.

Jaarlijks de schoorsteen vegen

Het laten vegen van de schoorsteen zorgt ervoor dat het rookkanaal weer schoon is. Wat de kans op een schoorsteenbrand aanzienlijk verkleint. Als je regelmatig stookt is het aangeraden door schoorsteenvegers om minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Wanneer je veel stookt kan het zijn dat het nodig is om 2 keer per jaar de schoorsteen te reinigen. Hoe vaker er gestookt wordt, hoe meer er aankoekt in het rookkanaal en des te groter de kans op brand in de schoorsteen.

Het laten vegen van je schoorsteen heeft dan ook veel voordelen. Een schoorsteenbrand is natuurlijk erg vervelend en ook nog eens levensgevaarlijk, daarom adviseren wij altijd om geen risico te nemen en jaarlijks de schoorsteen te laten vegen door een ervaren schoorsteenveger.

Voordelen schoorsteen vegen

Besparen op energie kosten. Er zijn vele elementen (zoals vogelnesten, roet en steengruis) die een slechte invloed hebben op de ontbranding. Een schoongeveegd rookkanaal zorgt dan ook voor een hoger rendement en minder energie gebruik.

Veiliger. Voorkom schoorsteenbrand door het laten vegen van de schoorsteen.

Wat kost het?

Het laten reinigen van het rookkanaal van je openhaard of kachel kost ongeveer €30. Deze prijs is gemiddeld en is per schoorsteenveger verschillend. Het kan soms veel geld besparen als je een offerte aanvraagt bij meerdere schoorsteenvegers. Op deze manier kan je de prijzen vergelijken en kiezen voor de voordeligste.