Och wat is het toch heerlijk om te kunnen genieten van de voordelen van alle fijne knusse luxe voorwerpen die je zo over de tijd hebt verdient, toch? We leven op het moment in een samenleving waar iedereen tot het uiterste probeert te genieten. Dit houdt natuurlijk in dat mensen proberen zoveel mogelijk taken die ze zelf moeten doen niet meer hoeven doen, terwijl ze nog steeds op de een of andere manier de taak uitgevoerd krijgen. Dan doet bijvoorbeeld een vaag hightech apparaat de taak die jij eerst zou moeten doen. Vroeger begon het met simpele harde arbeid dat vervangen werd door machines. Zoals de eerste spinmachines, die de mensen hielpen om veel sneller biologisch katoen tot garens te spinnen. Iedereen heeft wel handige kleine apparaatjes of kleine dingetjes die hen het leven makkelijker maakt. Zo heeft bijvoorbeeld iedereen tegenwoordig wel een telefoon in hun zak waarmee ze met gemak contact op kunnen nemen met van alles en nog wat. Omdat men al deze handige, helpende snufjes heeft, is men blij met wat ze hebben.

Consumptiemaatschappij is blije maatschappij?

Consumeren is genieten, dat is een beeld dat veel van ons vast hebben zitten in ons hoofd. Des te meer je in je bezit hebt, des te blijer je wordt. Je hebt immers meer interessante en nuttige objecten die jou die blijdschap zouden kunnen bezorgen, dus waarom zou dat dan niet zo werken? Al heb je buiten in de tuin zo een mooie intex jacuzzi staan waar je zelf in de meest barre winter, in de kou en sneeuw, nog steeds warm mee weet te worden. Veel mensen worden blij van zo een vooruitzicht, jij ook?

Wel problemen?

Maar zijn er dan echt werkelijk geen problemen te vinden met deze constante consumptiemaatschappij die ook maar alsmaar groter lijkt te worden? Jawel, en ik kan garanderen je op de hoogte bent van het gevolg van onze overvloedige consumptie. Jaja, ik heb het natuurlijk over de maar al te bekende opwarming van de aarde. Doordat we vervuilende technieken gebruiken om zo een intex bubbelbad te maken, vervuilen we de aarde steeds meer wat er voor zorgt dat de aarde is gaan opwarmen.

Economisch vooruitstrevend

En dit hebben we voor een groot gedeelte te danken aan het doorlopende verlangen naar economische vooruitgang. Er moet altijd ergens wel weer een digitale variant van zijn waar dan weer van geprofiteerd kan worden. Of dit ons helpt met een zelfstandige, onafhankelijke soort zijn, dat denk ik van niet.