De trapleuning zit op sommige plekken los, staat niet meer bij de pas geverfde trap of je bent gewoon de gehele hal aan het renoveren. Het is tijd om een nieuwe trapleuning te installeren. Enkele belangrijke overwegingen zijn het materiaal, de stijl en de afmetingen van de leuning. Om jezelf alvast te oriƫnteren kun je bijvoorbeeld kijken bij trapleuningen shop.

Maar naast de esthetische kenmerken is de functionaliteit en de veiligheid natuurlijk van groot belang. Wij helpen je in dit artikel op weg de beste keuze te maken.

Het belang van een goede trapleuning

De trapleuning biedt een grote vorm van veiligheid in het huis. Je merkt pas als de trapleuning weg is, hoe veel je er eigenlijk aan hebt. Kinderen die snel op en af de trap racen en ouderen die er op leunen voor extra stabiliteit. Maar ook het verplaatsen van zwaardere spullen is zonder een fijne trapleuning niet echt een pretje. Denk ook aan een tree die je mogelijk kan missen en je door een trapleuning nog net snel kan vastpakken. Ga dus voor veiligheid boven esthetiek.

Voor welk soort materiaal kies je

Trapleuningen zijn verkrijgbaar in diverse materialen, zoals hout, metaal, glas en kunststof, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hout straalt warmte en natuurlijkheid uit, maar vereist regelmatig onderhoud. Metaal is sterk en duurzaam, maar kan koel aanvoelen. Glas en kunststof bieden een moderne uitstraling, maar zijn mogelijk minder stevig dan hout en metaal. Het gekozen materiaal moet passen bij de interieurstijl en de trap zelf. Overweeg ook de bestendigheid tegen vocht en slijtage. Kies daarom voor een materiaal dat duurzaam is en weinig onderhoud vergt, zodat de trapleuning lang meegaat. Zo hoef je dit niet op je jaarlijkse lijstje aan onderhoudsklusjes toe te voegen.

Duurzaamheid

Een duurzame trapleuning is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook kostenbesparend op lange termijn. Door te investeren in een hoogwaardige trapleuning bespaar je op vervangingskosten.Opties zoals gerecyclede materialen of leuningen met een lange levensduur zijn beschikbaar. Let op garantie en onderhoudsinstructies om de duurzaamheid te beoordelen.

De lengte van een trapleuning

De lengte van een trapleuning varieert afhankelijk van de totale afmeting van de trap. Meet de lengte van de trap en voeg ongeveer 30 centimeter toe voor de leuning uiteinden. Dit zorgt voor een prettigere handdruk voor zowel naar boven als naar beneden gaan van de trap. Let op extra lengte bij hoeken in de trapleuning, omdat deze meer ruimte kunnen vereisen. Vergeet ook niet de afstand tussen de tredes en de bovenkant van de trapleuning goed op te meten. Ga voor een afstand die voor jullie huishouden past. Ben jij nog op zoek naar een goede trapleuning? Schakel dan vandaag nog een professional in!