Ben jij van plan om de muren in je huis een make-over te gaan geven? Dan sta je net als iedere andere thuisklusser voor dezelfde beslissing. Ga je voor een behang of geef je de muren een likje verf. Dit kan een hele lastige keuze zijn, zeker als je niet alle voordelen en nadelen weet. Daarom zetten we in dit artikel alle voor- en nadelen van zowel verf als behang op een rijtje.

De voordelen van verf

Verf heeft in vergelijking met behang een paar duidelijke voordelen. Ten eerste is het aanbrengen van verf een stuk gemakkelijker dan behang. Het enige wat je nodig hebt is een pot verf en een kwast en je kan aan de slag. Verf kan eigenlijk ook overal overheen. Andere verf, behang en muren met reliëf zijn geen probleem.

Het tweede voordeel van verf is dat de keuze aan kleuren oneindig is. Iedere soort kleur die bestaat kan jij op je muur hebben als je kiest voor verf. Hierdoor kan je voor zeer specifieke tinten gaan. Bij behang is de keuze minder groot.

Ten derde heb je met verf ook een stuk meer mogelijkheden naast de muren zelf. Zo kan je met verf ook meteen de deurposten,de deuren zelf, raamkozijnen, en ook nog eens meubels doen. Verf maakt het dus makkelijk om alles in een keer te doen.

De nadelen van verf

Naast de gemakkelijkheid van verf zijn er ook een paar nadelen. Verf is namelijk makkelijk als je de hele muur gewoon een effen kleur wil verven. Als je gaat voor sjablonen, patronen of andere kunstwerken op je muur gaat het als amateur schilder al heel snel mis. Als je meer wil dan een effen kleur kan je mogelijk beter voor behang kiezen.

Een ander nadeel van verf is dat het minder lang meegaat dan behang. Een goed behang gaat namelijk 10 tot 15 jaar mee. Een goed aangebrachte goede verf heeft daarentegen maar een levensduur van 5 jaar. Daarna kan je de muur het beste weer opnieuw schilderen.

Voordelen van behang

Uiteraard heeft verf net als behang zo zijn voordelen en zijn nadelen. Om te beginnen is behang een stuk unieker dan verf. Je kan kiezen uit veel patronen, sjablonen en prints van alles wat je maar wilt. Dit maakt behang een stuk persoonlijker als verf en behang heeft daarom vaak ook een grotere impact op je kamer.

Daarnaast heb je wanneer je kiest voor behang de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende materialen. Zoals: geweven papier, non woven, zijde, metallics et cetera.

Door deze opties kan je zelf bepalen hoe veel reliëf je wilt op je muur, waardoor het behang meer naar voren kan komen in je kamer.

Nadelen van behang

Behang is een stuk lastiger aan te brengen als verf. Je hebt sowieso al verschillende spullen nodig zoals een behangtafel, behang kwasten en behangplaksel. Ook is is het behoorlijk lastig om behang precies recht en goed op elkaar aansluitend op te hangen. En wanneer je een stopcontact tegenkomt zal je deze uit het behang moeten snijden.

Vervolgens is behang er ook lastig af te halen. Vaak is losweken niet zo een succes en zal je met een behangafstomer moeten gaan werken. En dan nog is het een behoorlijke klus.

En last but not least, behang raakt gemakkelijk beschadigt. Uit ervaring kunnen wij zeggen dat behang vaak de dupe wordt van kinderen en kattennagels. Behang is daarna ook bijna niet meer te repareren.

Heb je door dit artikel de keuze tussen verf of behang kunnen maken? Shop dan nu een ruim assortiment aan verf en behang op scandinavischeverf.nl