Wil je Achterhoeks Padvast aanleggen bij jouw woning? Dan moet je eerst goed weten wat jou allemaal te wachten staat. Deze soort van halfverharding kan namelijk grote voordelen opleveren voor jouw buitenruimte. Of het nu gaat om een upgrade van jouw volledige buitenruimte of uitsluitend een deel ervan, het materiaal gaat jou te allen tijde helpen. Maar hoe kan je het dan aanleggen rondom de woning? Na het lezen van onderstaande informatie ben je overal van op de hoogte en zorg je voor de mooiste eindresultaten.
Een plan op papier zetten
Voordat je kan beginnen met het aanleggen van Achterhoeks Padvast is het verstandig om een goede planning te maken. Hoewel je staat te popelen om te beginnen met graven, is het verstandig om alles eerst op papier te hebben staan. Denk bijvoorbeeld na over waar je het materiaal wilt hebben. Ga je voor een tuinpad, oprit of een volledig terras? Zorg dat je de afmetingen nauwkeurig op papier zet en aantekeningen maakt over eventuele obstakels die je moet overwinnen. Het kan zomaar zijn dat er een boom staat waar je omheen moet werken. Met een goed plan voorkom je problemen in de toekomst.
Materialen verzamelen en de tuin afgraven
Vanaf het moment dat alles op papier staat, is het tijd om de materialen te verzamelen. Je kan dan beginnen met het uitgraven van de tuin. Om de halfverharding aan te kunnen leggen moet je de bovenste laag aarde tot een diepte van ongeveer 10 tot 15 centimeter afgraven. Zo creƫer je een stevige basis voor het materiaal. Controleer tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden voortdurend hoeveel je al afgegraven hebt en of het overal gelijk is. Een gelijkmatige ondergrond zorgt voor de beste eindresultaten en voorkomt eventuele andere problemen.
Het worteldoek plaatsen voor voordelen
Voordat je met de halfverharding aanleggen kan beginnen, is het goed om een worteldoek neer te leggen. Hoewel het Achterhoeks Padvast zorgt voor minder onkruid, kan het altijd zijn dat er toch wat doorheen groeit. Het kan jou veel onderhoud van de tuin schelen als je het worteldoek neergelegd hebt. Het doek houdt niet alleen onkruid tegen, maar kan het water van de regenbuien wel nog doorlaten. Met een goede bevestiging en eventuele overlapping heb je de basis gelegd voor de toplaag. Deze verspreid je gelijkmatig over het worteldoek, met een diepte van ongeveer 5 tot 10 centimeter.
Houd alles goed op zijn plek
Heb je alles gelijkmatig verdeeld? Dan kan je de werkzaamheden uitvoeren om alles op zijn plek te houden. Door middel van een trilplaat of wals zorg je dat er een compacte en stabiele ondergrond ontstaat. Als je deze machines niet hebt, kan je ook een stevige plank gebruiken voor het aanstampen. Je kan dan beginnen met het afmaken van het pad. Hiervoor plaats je bijvoorbeeld stenen of houten planken langs de randen. Dit houdt niet alleen het materiaal op zijn plek, maar geeft ook een nette afwerking. Jouw nieuwe tuinpad is aangelegd.