Veel mensen dromen van een mooi zwembad in hun tuin, maar zouden vooral in de warme zomer graag een frisse duik willen nemen. In de koude winter klinkt het namelijk een stuk minder fijn om buiten in het zwembadwater te zitten. Wat deze mensen niet weten, is dat je in de koudere maanden eigenlijk ook heerlijk van een buitenzwembad kunt genieten. In oktober is het bijvoorbeeld vaak nog prima te doen om ’s ochtends een paar baantjes te trekken in een zwembad met zwembadoverkapping!

Een zwembadoverkapping biedt veel voordelen

Een zwembadoverkapping heeft een aantal pluspunten. Ten eerste is het natuurlijk heel erg fijn dat je niet afhankelijk bent van de weersomstandigheden als je gebruik wil maken van het zwembad. Een zwembadoverkapping houdt namelijk goed warmte vast, waardoor het water ook lekker op temperatuur blijft. Dit betekent dus dat je het zwembadwater minder vaak hoeft te verwarmen. Een zwembadoverkapping bespaart daarmee flink energie! Daarnaast zorgt een overkapping er ook voor dat het water veel langer schoon en fris blijft. Met een zwembadoverkapping hoef je namelijk geen bladeren, insecten en ander soort vuil meer uit het water te vissen, want een overkapping beschermt het zwembad tegen al die viezigheid. Dankzij een zwembadoverkapping bespaar je dus niet alleen energiekosten, maar het zorgt ook nog voor meer hygiëne en dat is dus beter voor je gezondheid!

In de zomer een zwembadoverkapping?

Maar hoe zit het dan in de zomer als het zonnetje schijnt en je eigenlijk geen overkapping wil hebben die al dat zonlicht tegenhoudt? Dan is het goed om te weten dat hier prima oplossingen voor zijn! De meeste overkappingen kun je namelijk gewoon naar beneden schuiven, waardoor je binnen no time een zwembad in de open lucht creëert. De overkapping schuif je vervolgens gewoon aan de kant en dus zwem je ’s zomers lekker buiten in warme zon. De nieuwere overkappingen hebben tegenwoordig vrijwel onzichtbare rails, waardoor het niet eens meer opvalt dat je een zwembadoverkapping hebt als je deze open hebt geschoven. Als je het zwembad niet gebruikt, dan schuif je de overkapping gewoon weer omhoog. Een zwembadoverkapping bestaat namelijk uit een bepaald soort glas dat voor extra snelle verwarming van het zwembadwater zorgt. Dit betekent dus dat je ook in de warme zomermaanden flink op de energiekosten kunt besparen!

Welk soort zwembadoverkapping moet ik kiezen?

Tegenwoordig kun je uit allerlei soorten zwembadoverkappingen kiezen en voor elk budget is wel een overkapping te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit verschillende formaten, vormen en materialen. Verder kun je ook nog kiezen op welke manier je de overkapping naar beneden wil doen. Als je een beetje handig bent, dan kun je kiezen uit een standaardpakket zwembadoverkapping. Deze monteer je vervolgens zelf in elkaar. Heb je twee linkerhanden? Dan is het misschien een beter idee om een zwembadoverkapping op maat te laten maken en plaatsen door een professional. Uiteraard zal dat laatste wel wat meer geld kosten dan wanneer je het allemaal zelf doet. Als je niet zoveel budget te besteden hebt, dan is het wellicht ook een idee om voor tweedehands zwembadoverkappingen te gaan. Het internet staat er vol mee en sommige tweedehands exemplaren zien er nog zo goed als nieuw uit!