Weet jij al wat een prairietuin is? Deze tuin is namelijk geïnspireerd op de Noord-Amerikaanse prairie beplanting en zal daarom altijd rijk bloeien. De tuin behoeft over het algemeen weinig onderhoud en zal ook in de winter voldoende groen met zich meebrengen. Alleen moet je dan wel goed weten wat er allemaal voor nodig is. Zo moet je als eerste gaan kijken naar natuurlijke ogende siergrassen en vaste planten. Deze onderhoudsvriendelijke planten zullen bij jou wellicht al bekend zijn als de borderplanten die in menig tuin staan. Alleen kun je er dus ook jouw volledige tuin mee beplanten om een nieuwe tuin te krijgen.

Een prairietuin in evenwicht brengen

Een prairietuin zal altijd uit rijkbloeiende vaste planten bestaan die willekeurig in grote groepen verspreid staan. Je moet daarbij altijd zorgen voor voldoende evenwicht. Zo hoef je er namelijk weinig aan te doen en zal de border jarenlang mooi blijven. Wel moet je altijd voor de juiste combinaties zorgen. De verschillende planten mogen elkaar niet overwoekeren. Je kunt ze dan in groepen planten, waarbij je ongeveer 6 planten per vierkante meter aanhoudt. Deze zet je tevens in de volle zon om de groei nog meer te stimuleren.

De tuin volledig af maken met details

Je moet erbij een prairietuin altijd voor zorgen dat je een goede mulchlaag creëert. Dit doe je door een laag van 5 tot 8 centimeter aan lavasteentjes te strooien. Hiermee voorkom je dat er onkruid tussen de planten gaat groeien en het zal ervoor zorgen dat de bodem warm en vochtig blijft. Vergeet dan ook niet om smalle paden tussen de planten door te maken, zodat je er doorheen kunt lopen en kunt genieten van alles wat je in jouw tuin gepland hebt. Je maakt het hiermee helemaal af en kunt iedereen rondleiden in de tuin om te laten zien wat je gemaakt hebt. Je zal immers trots zijn op wat je bereikt hebt.

Het juiste onderhoud uit gaan voeren

Zoals gezegd zal een prairietuin weinig onderhoud nodig hebben. Ondanks dat er weinig onderhoud nodig is, moet je wel iets doen om de tuin mooi te houden. Zo moet je bijvoorbeeld ongewenste planten in de eerste jaren regelmatig verwijderd worden. Zodra alle planten goed op elkaar aangesloten zijn, heet onkruid geen kans meer. Eind februari begin je met het afknippen en maaien van de planten en grassen. Dit is alles wat gedaan moet worden aan onderhoud en er blijft voldoende tijd over om de planten in de tuin te bewonderen.

Bron: atmyhome.nl