Veel mensen weten dat hun eigen tuin (of balkon) een plek is van rust en ontspanning. Maar er is één ding dat een gezellige barbecue met vrienden of een ontspannen en welverdiende avond in de groene oase sneller kan beëindigen dan je zou willen: het weer. Of het nu ondraaglijke middagwarmte, langdurige regenval of ongunstige windcondities zijn – als u een goede tijd in uw tuin wilt doorbrengen, moet u op alles voorbereid zijn. Maar hoe kun je je het beste beschermen tegen weer en wind zonder je zicht op het bloembed te belemmeren of terug te moeten vallen op lelijke plastic daken? Het toverwoord is: zweefparasols. Omdat deze praktische accessoires veel meer te bieden hebben dan alleen zonwering. Als het erom gaat jezelf te beschermen tegen zonlicht en regen om in alle rust van de dag in je eigen tuin of op het balkon te genieten, staan ​​sommige mensen bekend als zeer inventief: grote en logge lakens als dunne bescherming tegen de gevreesde UV-straling, de universeel populaire maar tegelijkertijd uiterst onelegante kunststof dakpanelen of andere geïmproviseerde constructies – er zijn nauwelijks grenzen aan uw eigen creativiteit. Een klassieke parasol lijkt op het eerste gezicht een praktisch alternatief, maar helaas zijn de meeste standaardmodellen slechts gedeeltelijk geschikt om alle bovengenoemde tegenslagen adequaat te trotseren. En dit is precies waar de zogenaamde zweefparasol om de hoek komt kijken.

Wat kunnen zweefparasols doen dat normale parasols niet kunnen?

Het grootste verschil tussen de gewone parasol en de zweefparasols, ook wel zweef- of pendelparasols genoemd, is de flexibiliteit. Omdat terwijl een standaardparaplu alleen verticaal kan worden opgesteld en in de meeste gevallen alleen met een bepaalde inspanning van A naar B kan worden verplaatst, kunnen zweefparasol individueel worden gekanteld, verplaatst en in hoogte worden versteld. Daarnaast bieden de praktische tuinaccessoires een bijzonder type ophanging, wat overigens ook leidde tot de term “zweefparaplu”. Dit is het zogenaamde stalen statiefkruis, dat zo is gevormd dat de paraplu als een stoplicht boven het te beschermen gebied hangt. Bovendien kan de paraplu, dankzij de slinger die aan de standaard is bevestigd, in slechts een paar eenvoudige stappen worden aangepast aan de stand van de zon. Deze handige instelfunctie biedt de mogelijkheid om ook gedurende langere tijd comfortabel op een favoriete plek te blijven hangen zonder aan de bewegende zon te hoeven wennen. Nog een pluspunt van de vrijdragende parasols: aangezien de meeste modellen zijn gemaakt van hoogwaardig metaal of aluminium, zijn ze niet alleen extreem robuust, maar ook zeer goed bestand tegen alle weersomstandigheden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een zweefparasol?

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe zweefparasol ook alle noodzakelijke en gewenste functies vervult, is het het beste om vooraf goed na te denken welke eigenschappen de parasol in ieder geval moet bieden. Moet hij bijvoorbeeld midden in de tuin staan ​​en moet hij niet alleen qua uiterlijk en kleur passen, maar ook snel en gemakkelijk te verplaatsen zijn? Is de zweefparasol alleen bedoeld om het terras te beschermen tegen direct zonlicht? Of moet het vooral ruimtebesparend zijn om meer vrije ruimte op het balkon te creëren? Daarnaast zijn er modellen die volledig 360 graden draaibaar zijn en daardoor geschikter zijn om grotere oppervlakken beter te beschermen tegen weer en wind. Daarnaast is er de vraag naar het juiste materiaal: moeten de standaard en arm van de zweefparasol van robuust roestvrij staal zijn – of wilt u liever duurzaam geteeld hout dat is gecertificeerd door de Forest Stewardship Council (kortweg FSC) en kalmeert het ecologische geweten? Ook de licht- of uv-beschermingsfactor en de diameter van de parasol spelen een rol als het tuinaccessoire bedoeld is om bijvoorbeeld enkele uren te beschermen tegen direct zonlicht. Samenvattend kan worden samengevat dat u bij het kopen van een nieuwe zweefparasol niet per se alleen op de kosten moet letten, maar vooral dat de parasol aan al uw persoonlijke wensen voldoet zodat u lang kunt genieten van de praktische zonwering.