Op specifieke momenten in het jaar dienen bomen en struiken in de tuin gesnoeid te worden. Het is afhankelijk van het soort boom of struik wanneer het snoeien het best kan gebeuren. Ook het soort gereedschap is afhankelijk van het soort plant wat je gaat snoeien. In deze blog zetten we op een rij waar je allemaal op moet letten als je bomen en struiken gaat snoeien.

  1. Kijk goed naar het juiste moment om te snoeien

Iedere struik en boom heeft een ander moment om te snoeien. Zo kunnen sommige struiken direct na de zomer gesnoeid worden, terwijl een bepaalde boom pas aan het begin van het voorjaar onder handen genomen mag worden. Ga op zoek naar de juiste momenten om te snoeien. Tip: de website Snoeien.info heeft handige overzichten voor specifieke bomen snoeien.

 

  1. Hou rekening met vorst

Diverse bomen kunnen niet tegen een snoeibeurt in de winter. Takken kunnen ‘invriezen’ wat enorm schadelijk kan zijn voor bomen.  Naast het snoeien dien je ook rekening te houden met de ondergrond van de struik of boom. Vaak kun je gebruik maken van noppenfolie om de grond te beschermen tegen vorst.

  1. Maak gebruik van scherp snoei gereedschap

Wanneer je gaat snoeien kun je het beste snoeien met gereedschap wat goed scherp is. Dit voorkomt de kans op grote snoeiwonden, waar vocht van bomen uit kan ontsnappen. Dit kan uiteindelijk zorgen voor infecties en diverse boomziekten.

  1. Reinig gereedschap na het snoeien

Naast het feit dat het gereedschap goed scherp moet zijn, dient het ook schoon te zijn. Helemaal als je meerdere bomen of struiken snoeit met het gereedschap. Door te reinigen voorkom je de kans op het overbrengen van schimmels en ziektes van boom op boom.

  1. Check onderhoud en verzorgingsmaatregelen

Met snoeien hou je de boom gezond en kun je hem voorbereiden op het volgende jaar. Echter is dit nog maar een onderdeel van het complete verzorgingsproces. Bekijk zoveel mogelijk informatie over het onderhoud van de boom naast het snoeien, om hem zo goed en lang mogelijk levend te houden.