Wil jij ook je eigen groente en fruit uit je eigen tuin kunnen eten? Of planten kweken? Dan zoek je een tuinkas. En enige kennis met betrekking tot het verbouwen van natuurproducten is natuurlijk erg handig. Maar bij een tuinkas heb je misschien een beeld van een groot glazen huis. Kans is aanwezig dat dat niet gaat passen in je tuin. Of misschien wil je gewoon klein(er) beginnen.

Goed nieuws: tuinkassen zijn er van groot tot klein en alles daar tussenin. In dit artikel nemen we je mee in de voordelen van een tuinkas, geven we je tips waar je zo’n kas het beste kunt plaatsen en welke kas geschikt voor jouw wensen is.

Voordelen van tuinkassen

Naast dat het een mooie aanwinst voor je tuin is, is het grootste voordeel dat je tuinseizoen langer wordt. In het voorjaar kan het best nog fris zijn, maar in de tuinkas zelf is het – dankzij de zon – warmer dan buiten. Dus je kunt al vroeg in het voorjaar beginnen door te gaan kweken met voorjaarsgewassen. Eigenlijk kun je zo het hele jaar door je eigen groenten en fruit kweken.

En dat brengt ons naar het tweede voordeel: je hebt altijd verse producten in huis. Geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn er aan te pas gekomen. Je bespaart meteen ook op je boodschappen. Je kunt immers al veel uit je eigen tuin halen.

Daarnaast zijn je planten ook beschermd tegen weersinvloeden, zoals kou, regen en hagel. Bezig zijn met je fruit, groenten en/of planten is ook heel ontspannend. Je tuinkas is op die manier dus ook een plek om tot rust te komen.

Samengevat:

  • Aanwinst voor je tuin
  • Vroeg in het voorjaar beginnen met tuinieren
  • Altijd verse producten in huis
  • Besparen op je boodschappen
  • Tuinieren in je tuinkas werkt ontspannend.

Plaatsing op de zonnigste plek

Tip: zet de kas altijd op de zonnigste plek. Daardoor groeien je planten beter. Vergeet niet om te ventileren. In de kas in de volle zon kan het snel te warm worden. Niet alle planten zijn daar tegen opgewassen. Ook goed is om een regenton of een ander waterpunt in de buurt te hebben. Want je planten hebben natuurlijk voldoende water nodig, om o.a niet uit te drogen.

Welke tuinkas kopen?

Welke tuinkas het beste is voor jou, hangt af van een paar factoren. Allereerst: wat wil je kweken? Sla en tomaten bijvoorbeeld groeien het best in een glazen kas. Terwijl tropische planten opkweken weer beter gaat in een tuinkas van polycarbonaat. Dit zorgt voor een beter isolatie. Daarnaast kun je ook gaan voor een tunnelkas. Hiermee heb je een ruime en betaalbare kas met veel kweekoppervlakte, welke zijn voorzien van een UV-bestendige en gewapende foliehoes. Ook deze kunnen prima tegen weersomstandigheden en laten niet direct zonlicht door.

Kleine tuinkas

Maar ook hangt het af van de ruimte in je tuin. Misschien heb je een mooie grote tuin of juist een gezellig klein terras. In het laatste geval kun je kiezen voor een muurkas. Het woord zegt het al: deze plaats je tegen de muur en vraagt niet veel ruimte. Je zou zelfs nog voor een patiokas kunnen kiezen. Deze zijn nog kleiner, waardoor je ze ook op je balkon kwijt kan. Zo is er voor iedere tuin wel een tuinkas te vinden.