Er is iets aan het vernieuwen of aanleggen van een tuin dat zo’n voldoening geeft. Misschien is het het gevoel om iets te zien groeien van een piepklein zaadje tot een prachtige bloem. Of het gevoel van voldoening dat je krijgt als je iets met je eigen handen maakt. Wat de reden ook is, tuinieren is een geweldige manier om te ontspannen en te ontstressen. Tijd doorbrengen in de natuur is namelijk dé perfecte manier om je stemming te verbeteren en op te laden, maar wees alert: het werken in je tuin kost misschien meer energie dan je dacht! Als je de aanleg van je tuin of tuinhuis aan het plannen bent, is het belangrijk dat je wat inspiratie opdoet om je te helpen beslissen wat je gaat doen. Hier zijn drie eenvoudige ideeën om je op weg te helpen:

Kleur toevoegen

Bij het toevoegen van kleur in je achtertuin zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden. Ten eerste moet je rekening houden met het klimaat. Woon je in een gebied met hete zomers en zachte winters, dan zul je planten willen kiezen die droogte kunnen verdragen. Woon je daarentegen in een gebied met koele zomers en koude winters, dan zul je planten willen kiezen die tegen de vorst kunnen. Vaste planten zijn een goede optie, want ze komen jaar na jaar terug. Denk daarnaast ook aan de hoeveelheid zon en schaduw in je achtertuin. Is je paradijsje overwegend zonnig? Kies dan voor impatiens of goudsbloemen. Wanneer je tuin vooral veel schaduw bevat, ga dan voor varens of hosta’s. Vergeet tenslotte de kleur niet! Er zijn veel mooie bloemen die in allerlei kleuren voorkomen, dus neem de tijd om de perfecte voor je achtertuin te vinden.

Een brandpunt creëren

Elke goede tuin heeft een brandpunt nodig om de aandacht te trekken en belangstelling te wekken. Dat kan van alles zijn, van een mooie fontein, beeldhouwwerk tot mooie kleurrijke vaste planten. En geen zorgen, als je geen groene vingers hebt, kun je ook bij tuinaanleg Dordrecht terecht! Bij het creëren van een brandpunt, is het belangrijk een punt te kiezen dat vanuit alle hoeken van de tuin zichtbaar is. Anders ziet het er alleen maar uit als een lege ruimte. Experimenteer dus met verschillende looks en kijk wat het beste werkt voor jou en je tuin.

Textuur verwerken

Textuur voegt een mooi beeld toe en kan helpen een gevoel van gezelligheid te scheppen in zelfs de meest open ruimte. Gebruik verschillende materialen, zoals steen, hout en metaal, om textuur aan je tuin landschap toe te voegen. Het mengen en combineren van verschillende texturen houdt het interessant en helpt je tuin aan te voelen als een verlengstuk van je huis in plaats van als de zoveelste buitenruimte. Echter, kan te veel textuur toevoegen zorgen voor een rommelige en onbehandelbare tuin. Zorg dus voor de juiste balans hierin.