Dit is een veel gestelde vraag en zeker niet onbelangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat je het gras maait op een moment dat dit niet zo goed is voor het gras. Wanneer je het gras het beste kunt maaien, heeft met name te maken met de temperatuur. Bij lagere temperaturen groeit het gras minder snel. Waar je in het voorjaar en in de zomer elke week kunt maaien, is het in de vroege herfst aan te raden om een weekje over te slaan. In de late herfst maai je het gras voor de laatste keer totdat het voorjaar weer aanbreekt.
Grasmaaien in welke periode?
In Nederland loopt de periode dat het gras gemaaid kan worden ruwweg van maart tot en met november. Het begin en eind van de periode zijn afhankelijk van het weer. Als het voorjaar vroeg zijn intrede doet, kun je in februari al beginnen met maaien. Heeft koning Winter bedacht om nog wat langer te blijven, stel dan de eerste maaibeurt uit tot april. Het gras groeit bij lage temperaturen nauwelijks. Hetzelfde geldt als de (na)zomer wat langer aanhoudt. Het kan zomaar gebeuren dat je in november het gazon nog moet maaien.
Zeker als je wat later in het jaar de laatste keer het gras maait, is het aan te raden om de grasmaaier op en iets hogere stand dan normaal in te stellen. Op de meeste grasmaaiers is dit eenvoudig in te stellen met een draaiknop of een hendel. Door het gras wat langer te houden, is het beter beschermd in de winter. Als je het gras ongeveer 5 to 6 cm lang laat, dan kun je er zeker van zijn dat het gras goed beschermd de winter in gaat. Het gras zal in het najaar, zeker als het wat warmer is, nog wat groeien en komt dan op een centimeter of 8 als de winter aanbreekt. Gras met een lengte van 8 cm kan prima de winter doorkomen.
Laatste maaibeurt, wat nu?
Nadat je het gras voor de laatste keer in het jaar gemaaid hebt, zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om het gras in optimale conditie de winter in te
laten gaan. Zoals veel dingen, heb je ook dit voor het grootste deel in eigen hand.
Bemesten
Mensen vergeten vaak om in het najaar het gras te bemesten. Of ze weten simpelweg niet dat dit beter is voor het gazon. Bemesten in de herfst heeft niet hetzelfde doel als bemesten in andere jaargetijden. Het doel is dan niet om het gras een mooie groene kleur te laten krijgen of om de groei te bevorderen. Het doel van bemesten in de herfst is het gazon bestand te maken tegen winterse omstandigheden zoals vorst en sneeuw. Bemesten in het najaar doe je met zogenaamde najaarsmest. In najaarsmest zit extra Kalium en dit maakt het gras beter bestand tegen de omstandigheden die in de winter optreden. Een aanrader om als najaarsmest te gebruiken is DCM najaarsmeststof. Dit bestaat uit kleine korreltjes die je gemakkelijk over het gazon kunt verdelen. Als je het gazon met deze meststof bemest hebt, heeft het gras voor zo’n 100 dagen voldoende voeding. Voordeel van deze meststof is dat naast de bescherming tegen de winter, het gras zijn mooie groene kleur behoudt. Een niet bemest gazon zal in de winter vaker geel of bruin worden.
Bladeren van het gazon halen
Een laatste belangrijke factor waar je rekening mee moet houden is dat je ervoor zorgt alle bladeren die tijdens de herfst op het gazon gevallen zijn, te verwijderen. Als je een luxe grasmaaier met zuiginstallatie gebruikt, dan komen alle bladeren meteen in de zak terecht. Als je een eenvoudigere grasmaaier gebruikt, dan kun je met een bladblazer of ouderwets met een bladhark de bladeren bij elkaar op een hoop blazen of vegen en ze vervolgens afvoeren. Als je de bladeren laat liggen, loop je de kans dat het gras gaat verstikken. Door de laag natte rottende bladeren verliest het gras het contact met de buitenlucht. Er kunnen dan bruine of zelfs kale plekken in het gazon ontstaan. Met name op de kale plekken zal in het voorjaar onkruid gaan groeien. Hierdoor heeft het gras geen kans meer om terug te groeien en zul je, nadat je het onkruid verwijderd hebt, de kale plekken opnieuw moeten inzaaien met graszaad.