Bent u van plan om binnenkort te verhuizen of gewoon uw tuin eens goed aan te pakken? En heeft u ervoor gekozen om een vlonder in uw tuin aan te gaan leggen of aan te laten leggen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat u de juiste houtsoort kiest voor de vlonderplanken. In dit artikel geven we u een aantal tips waar u op kunt letten bij het uitzoeken van het hout.

Het design van de vlonders

Voordat u daadwerkelijk op zoek gaat voor een bepaalde houtsoort voor uw vlonderplanken, is het natuurlijk van belang dat u precies weet hoe u wilt dat de vlonders eruit gaan zien. Bepaal dus van tevoren, eventueel in samenwerking met een tuinarchitect, waar u wilt dat de vlonder komt te liggen en hoe deze er precies uit gaat zien. Bepaal ook of de planken in de lengte of in de breedte komen te liggen. Zo weet u precies waar u naar op zoek bent, en kunt u dus gemakkelijk een passende houtsoort vinden.

Hoe ziet de houtsoort eruit?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat de planken er precies uitzien zoals u dat wilt. De ene houtsoort heeft een heel andere look dan de andere, en u lijkt op het eerste gezicht natuurlijk vooral naar de uitstraling van de houtsoort. Bedenk of u liever een lichte of een donkere houtsoort wilt, en een echte bruine kleur of liever een grijze kleur.

Daarnaast hoeft u niet perse voor houten planken te gaan. U kunt er ook voor kiezen om kunststof vlonderplanken te nemen. Daarbij heeft u de optie om kunststof planken te nemen die eruit zien alsof het hout is. Qua look zullen ze dus op het eerste oog weinig van hout verschillen, maar ze zijn vaak wel voordeliger, veiliger en duurzamer.

Onderhoud van de vlonders

Als laatste is het belangrijk om rekening te houden met hoeveel onderhoud bepaalde houtsoorten vergen ten opzichte van andere. De hoeveelheid onderhoud die een bepaalde houtsoort nodig heeft hangt namelijk af van de duurzaamheid van het hout en hoe snel deze glad of vies wordt. Hoe duurzamer de houtsoort, hoe langer de planken meegaan.

Daarnaast kunt u het best kiezen voor een houtsoort die niet zo snel glad wordt. Deze hoeft u dan namelijk minder vaak te onderhouden om deze gladheid tegen te gaan. Ook in dit geval kunt u ervoor kiezen om voor kunststof planken te gaan, die worden namelijk minder snel glad en zijn meestal voorzien van een anti-sliplaag.