Taxusstruiken maken scènes van Alaska tot Virginia moeiteloos met hun effen dofgroene naalden en rode bessen. Hun verschillende structuren maken ze tot nuttige scèneplanten. Laag groeiende struiken dienen als bodembedekkers, terwijl opgaande struiken schaduw en veiligheid geven. Taxussen voorzien in uitgebreide en decoratieve behoeften. Drie taxussoorten die hoofdzakelijk voor scènes worden gebruikt, zijn de Japanse taxus, de Engelse taxus, en mengsels tussen beide. Daaronder heb je ook weer verschillende categorieën zoals de Canadese taxus, de Pacific taxus en de Taxus Baccata van Haag-Heg.

Engelse Taxus

Engelse taxus is niet zo taai als Japanse taxus, maar het sortiment “Repandens” is ongevoelig voor kou. Repandens, een kruisingsras van Engelse taxus, waaiert graag uit en kan een hoogte bereiken van 2 meter. Fastigiata is een beperkt ontwikkelende opgaande cultivar. Sommige laag ontwikkelende Engelse taxussen, bijvoorbeeld, Watnong Gold contrasteren zowel in ontwikkeling als in bladtint. Deze bodembedekker heeft gele bladeren.

Japanse Taxus

Japanse taxussen zijn beter bestand tegen koudere temperaturen dan Engelse taxus cultivars. De cultivar “Emerald Spreader” is een dikke, donkergroene bodembedekker die temperaturen van 40 graden onder niets kan verdragen. Green Wave, een andere cultivar, is genoemd naar zijn dofgroene tint en gebogen takken. Met een opgaande groeiwijze bereikt Green Wave een hoogte van 2 voet en een breedte van 2 voet. Tot de hoge, opgaande cultivars van Japanse taxus behoort ook de kegelvormige 50-voet hoge Capitata.

Hybriden

Japanse en Engelse taxus half en half tonen de beste eigenschappen van de twee soorten – kracht verenigd met sierwaarde, ongevoelig voor zone 4 omgevingen en het bedekken van scènes met brede, spreidende dofgroene struiken. Brownii is een bolvormige cultivar en Hatfieldii is een dikke, spits toelopende struik die geschikt is voor veiligheidsschermen.

Andere soorten

Japanse taxussen ontwikkelen zich op en langs de westelijke oever van Noord-Amerika – van de zuidelijkste kustlijn van Californië tot het noorden van Alaska. Door hun wintergroene ontwikkelingsneiging en beperkte bladeren zijn ze aangepast aan zowel koude als warme omgevingen. Het is een traag ontwikkelende, opgaande boom die over het algemeen niet in particuliere taferelen wordt aangetroffen.

Canadese taxus is een oostelijke Noord-Amerikaanse taxussoort die zich ontwikkelt van Noord-Canada tot in Tennessee en Virginia en zo ver westelijk als Illinois. Canadese taxus is een meerstammige, zich matig ontwikkelende struik die geschikt is voor privétaferelen.

Taxus groeit

Taxusstruiken, een topkeuze van houthakkers, komen het best tot hun recht in streken die bekend staan om hun verhulling en uit de buurt blijven van volle zon. Ze gedijen goed in rijke, zeer uitgeputte grond, maar doen het niet goed in aardegrond. Snoei taxussen in het late voorjaar of de nazomer om overvloed te voorkomen.

Bron: Haag-Heg.nl