Het plaatsen van schanskorven, ook wel bekend als gabions, is een fenomeen dat in Nederland op steeds grotere schaal voorkomt. Schanskorven zijn een soort sterke erfafscheidingen of lage schuttingen, die met een variabel type vulmateriaal kunnen worden opgevuld. Hierbij kun je denken aan glas, stenen, maar ook aan houtbrokken en puinmateriaal. Schanskorven plaatsen in de achtertuin, voortuin of rond jouw bedrijf heeft meerdere interessante voordelen. Wat je zoal hebt aan het plaatsen van schanskorven? Welke aandachtspunten zijn er bij de aanleg? En welke opties heb je als particulier of ondernemer op dit gebied?
Schanskorven hebben veel toepassingen
Aantrekkelijk aan schanskorven plaatsen is in de eerste plaats de vele toepassingen die mogelijk zijn. Zoals gezegd kan een schanskorf gebruikt worden als een handige erfafscheiding of een lage schutting. Maar ook kun je er een tuinhaard van maken. Of een prachtig decoratief element in de tuin in de vorm van bijvoorbeeld een waterval, een plantenrek of -korf of een stoere brievenbus bij de oprit van jouw boerderij of woonhuis.
Schanskorven zijn erg duurzaam en onderhoudsarm
Er is bijna geen schuttingmateriaal of scheidingsmateriaal te vinden, dat sterker en duurzamer is dan een schanskorf. Dat is het tweede grote pluspunt van de schanskorf. Het plaatsen van schanskorven betekent dat je gaat voor een uiterst sterke grensafscheiding of decoratief element, dat met gemak een leven lang meegaat. De materialen die gebruikt worden kunnen tegen een stootje, zijn recyclebaar en naar verhouding onderhoudsarm.
Een mooie en eigentijdse uitstraling
Ten derde: in vergelijking met andere soorten erf- en tuinafscheidingen, heeft schanskorven plaatsenals grote pluspunt dat deze er natuurlijk, strak en modern uitzien. Schanskorven zien er nieuw en eigentijds uit, maar hebben tegelijkertijd ook en tijdloos imago. En eenmaal geplaatst kun je met schanskorven decennialang vooruit!
Gemakkelijke installatie, maar vergeet een aantal cruciale aandachtspunten niet
Als vierde grote voordeel van korven van het type schanskorf, is dat een schanskorf vrij gemakkelijk zelf te plaatsen is. De installatie van dit type grensafscheiding cq, schutting is gelukkig niet de moeilijkste tuinklus die er is. Wel is het belangrijk dat je – wanneer je een schanskorf zelf plaatst – de correcte volgorde hanteert qua werkzaamheden. Een aantal stappen in het plaatsingsproces is meer dan cruciaal, om een sterke en duurzame schanskorf te creĆ«ren. Het meest cruciale punt van aandacht is garanderen dat de onderbodem die onder de schanskorf ligt of komt te liggen, sterk genoeg is. Een schanskorf is namelijk erg zwaar vanwege het massieve vulmateriaal (zoals stenen, glas of puin). Zorg dus dat de fundering goed wordt gelegd, stabiel is en ook waterpas gelegd wordt. Het meest veilig is een speciale betonlaag storten, waar de schanskorf op geplaatst kan worden. Is de bodem niet sterk genoeg of instabiel, dan kan de schanskorf uiteindelijk gaan wegzakken of zelf omvallen. Een onvoldoende sterke ondergrond zakt vooral om twee redenen weg: door het gewicht van de schanskorf zelf, maar ook doordat de ondergrond door regenval zacht wordt. Neem daarom het zekere voor het onzekere en legde een krachtige en massieve fundering van beton aan.
Laten aanbrengen kan uiteraard ook
Natuurlijk kun je, dat is de veiligste optie, ook kiezen voor plaatsing door een hovenier of tuinexpert. Dan weet je hoe dan ook dat je een kwaliteitsschutting in de tuin krijgt die er jarenlang moeiteloos en zonder intensief onderhoud tegenaan kan!