Het najaar is aangebroken en dit betekent dat het dé perfecte periode is om de tuin (opnieuw) aan te leggen. Hoewel het tegenwoordig dankzij de veelal potgekweekte planten jaarrond mogelijk is om aan te planten, biedt het najaar vele voordelen. Tuinplanten die nu worden aangeplant zullen zich door de relatief warme bodem dit jaar nog gaan wortelen. Zodra het in het voorjaar weer goed weer wordt, zullen deze planten meteen beginnen met uitlopen. Vanaf het moment dat de temperaturen hoog genoeg zijn om buiten te gaan genieten in de tuin, zullen veel van deze planten al flink zijn uitgelopen. Afhankelijk van de soort, kan de plant ook al bloeien! Ze hebben dan ook een flinke voorsprong ten opzichte van planten die pas in het voorjaar worden gezet.

Kies de juiste beplanting

Het rijk der planten is enorm groot en de mogelijkheden voor in de tuin zijn ongekend. De meeste planten groeien op vrijwel iedere grondsoort. Relatief weinig planten hebben echt specifieke eisen als het gaat om de bodem, denk bijvoorbeeld aan de Rhododendrons die alleen goed groeit op zure grond (turf). Vraag jezelf ook af hoeveel tijd je bereid bent om in de tuin te steken. De ene plant heeft namelijk meer onderhoud nodig dan de ander. Veel mensen willen een mooie tuin die onderhoudsarm is. Onderhoudsvrij bestaat niet, onderhoudsarm wel!

Sommige planten zijn enorm mooi maar zijn bijvoorbeeld gevoelig voor bepaalde ziektes en plagen. Als je een echte tuinliefhebber bent dan vind je het vast niet erg om hier meteen bovenop te zitten en waar nodig maatregelen te nemen om erger te voorkomen. Heb je niet zo’n groene vingers, dan zal je dit pas veel later opmerken en is het (vaak) te laat om in te grijpen. Het blad is dan bijvoorbeeld al teveel verkleurd of de slakken hebben hun buikjes al volgegeten.  Gelukkig zijn er genoeg planten die helemaal niet gevoelig zijn voor ziekte en plagen en zeker voor een onderhoudsarme tuin zijn deze planten aan te raden.

Een van de bekendste onderhoudsarme tuinplanten is de Vrouwenmantel. Een bladverliezende, oersterke vaste plant met frisgroen, zacht blad en gele bloempjes. Andere veelgebruikte en makkelijke tuinplanten zijn de Coreopsis, Stipa en Euonymus. Zo zijn er nog vele andere onderhoudsarme tuinplanten die te vinden zijn op de website van Plant & Grow.