Mogelijk is het je wel eens opgevallen dat tuinen in Nederland steeds vaker een mediterrane en exotische indeling hebben. Je ziet dan bijvoorbeeld prachtige Medirerrane bomen als palmen en olijfbomen in de tuin staan. Een vijvertje met een gaaf houten bruggetje is vaak aanwezig. Evenals grote plantenvazen met kleurige bloemen en planten. In een mediterrane tuin mag verder houten tuinmeubilair, zoals een loungeset met een natuurlijke uitstraling, niet ontbreken. Ten slotte is een hoge tuinafscheiding bij een mediterraan tuinontwerp de norm.

Vooral de bomen maken het verschil: de voordelen

In een mediterraan vormgegeven achtertuin zijn het vooral de typische mediterrane boomsoorten die visueel het verschil maken. Als je palmbomen in de tuin zet met daaromheen een ministrandje van geel zand, of je plant een aantal olijfbomen, is de toon natuurlijk meteen gezet. Maar welke voordelen hebben bomen in een mediterrane tuin nog meer, los van het feit dat het echte eyecatchers en sfeermakers zijn? In de eerste plaats zorgen bomen voor het zuiveren van de lucht en voor zuurstofproductie. Natuurlijk is de zuurstofaanmaak door bomen vooral op grote schaal interessant, maar met een aantal mediterrane bomen in achter jouw woning lever je wel een positieve bijdrage aan een gezondere leefomgeving. Ook, dat is een tweede pluspunt van boomaanplant, omdat bomen de biodiversiteit stimuleren. Bloeiende exotische bomen trekken insecten en andere dieren aan, terwijl de wortels van de boom gunstig zijn voor de bodemkwaliteit en de grond vruchtbaarder maken. Een derde voordeel van het fenomeen boom is de beschutting die bomen mogelijk maken. Dat is handig in onze steeds heter wordende zomers: bomen zorgen voor de nodige schaduw in de tuinen hebben in die zin ook een verkoelend effect. Dit komt ook doordat bomen vanwege het fotosynthetische proces (CO2 omzetten in zuurstof), warmte uit de lucht halen en daarmee de luchttemperatuur helpen verlagen. Ten slotte: qua bomen valt er veel te kiezen. Naast mediterrane bomen als olijven en palmbomen zijn er natuurlijk tal van andere mogelijkheden. Toch staan vooral mediterrane boomsoorten bekend om hun sfeerverhogende effect. Ze geven je immers het gevoel dat je in een subtropisch oord zit, terwijl je feitelijk gewoon in de achtertuin bent. En dat is natuurlijk een prima stimulans om te relaxen en je lekker ontspannen te voelen.

Aandachtspunten bij het planten van een mediterrane boom

Een van de positieve kenmerken van subtropische bomen als de palm- of olijfboom, is dat de bladeren van deze boomsoorten ook in de winter lekker groen blijven. Een beetje vorst is voor dit mediterrane boomtype geen groot probleem. Mocht het flink vriezen en er een stevige oostenwind staan, dan kun je de bladeren van jouw palmbomen en/of olijfbomen extra bescherming bieden door er een juten doek omheen te winden. Zo bied je de bladeren extra bescherming. Verder is het aan te raden om palmgrond of olijfgrond te kopen en de grond regelmatig te bemesten. Snoeien is niet nodig, tenzij de bladeren echt geel, bruin of lelijk worden.

Met een spa of jacuzzi maak je jouw mediterrane tuin nog specialer

Een mediterrane tuin is de facto een tuin die vrolijkheid en een relaxed levensgevoel uitstraalt. Een mooi jacuzzi of spa in de tuin laten installeren, kan dat gevoel nog versterken en is dus een slimme zet. Zorg daarbij voor ronde vormen in de tuin, leuke accessoires zoals schuttingdecoraties. En kies naast mediterrane planten en bomen qua vormgeving voor asymmetrische lijnen.