Er staat weer een nieuw seizoen voor de deur, namelijk de winter! Helaas betekent dit dat het voorlopig gedaan is met het zomerse weer en we onze tuin moeten voorbereiden tegen de kou en vorst. Maar hoe doe je dit nou het beste en waar moet je beginnen? Hier vind je in 4 simpele stappen hoe je dit nou het beste kunt aanpakken!

 

Stap 1: Bladeren ruimen

Allereerst kun je het beste beginnen bij het weghalen van de bladeren. De bladeren hoeven niet overal weggehaald te worden. Onder vaste planten mag je ze best wel laten liggen, de bladeren zullen vergaan en dit zorgt dan weer voor een nieuwe portie voedingstoffen. Nu kun je de bladeren weghalen met een hark en stoffer en blik, maar om het jezelf gemakkelijker te maken kun je ook gebruik maken van een bladblazer/zuiger. Maai na het wegruimen van het blad het gazon, maar niet te kort, zo voorkom je namelijk mos groei.

Stap 2: Snoeien en het beschermen van niet winterharde planten

De tweede stap is het snoeien van de bomen/planten waarbij het nodig is, denk hierbij bijvoorbeeld aan; Klim- en Stamrozen, Hibiscus en de Klimop. Met snoeien zorg je ervoor dat de bomen/planten niet groter worden en het stimuleert de kans op nieuwe scheuten. De volgende stap is  het beschermen van de niet winterharde planten tegen de vorst. Dit doe je door voordat het gaat vriezen de planten naar binnen te halen of in te pakken.

Stap 3: Beplanting

De derde stap is het weghalen van de eenjarige planten. Mocht je dit gedaan hebben en je tuin nu wel heel kaal vinden, kun je altijd nog bloembollen planten. Door dit net voor de winter te doen, kun je al in januari van de sneeuwklokjes en krokusjes genieten. Vind je dit nog te lang duren? Dan kun je je natuurlijk altijd nog verdiepen in winterharde planten.

Stap 4: Reinigen van paden en terrassen

De laatste stap is het reinigen van de terrassen van hout, deze kun je het beste reinigen voordat de  winter begint en eventueel een extra beschermlaagje geven. Wat betreft terrastegels,  deze kun je het makkelijkste reinigen met een hoge drukreiniger, bereid je er wel vast op voor dat je dit na de winter waarschijnlijk opnieuw moet doen. Je zou er dus ook voor kunnen kiezen om dit voor nu over te slaan.