Thuis kweken is de laatste jaren in populariteit toegenomen. En ook jij hebt misschien al je hart verpand aan het kweken van je eigen groente en fruit. Het is inderdaad een rustgevende bezigheid. Maar misschien heb je het ook al gemerkt: al dat wroeten kan wel weer nadelig uitpakken voor je rug en knieën. Kweektafels zijn daarom onmisbaar en praktisch in elk opzicht. Je kunt gewoon staand je kweeksets verzorgen, zonder je in rare bochten te hoeven wringen.

Kweektafels kun je overal kwijt

Kweektafels zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren. Doordat ze dus in zoveel maten zijn, is er voor iedereen een passende kweektafel te vinden. Het maakt daarbij niet uit of je wel of geen ruimte hebt voor een tuinkas: een kweektafel kun je overal wel kwijt. In je tuin, op je balkon of anders is er in je huis ook nog wel een plekje te vinden. De tafels hebben een leuke uitstraling waardoor het ook weer een mooi bij je interieur kan passen.

Heb je wel een tuinkas? Dan is dat natuurlijk de beste plek om je tuinwerktafel te plaatsen. Het maakt het ook meteen fijne werkplek in je kas met zo’n tafel. Hang er een paar planken boven met wat haken en je kunt meteen je gereedschap opbergen. Ideaal!

Voordelen van kweektafels

  • Je hebt minder last van onkruid
  • Je hebt minder last van ongedierte
  • De grond is gemakkelijk te verrijken
  • Je hoeft niet meer te bukken en je kunt makkelijker bij je groenten en kruiden. Een kweektafel is namelijk op hoogte. Scheelt weer rug- en knieklachten.
  • Kweektafels houden het water goed vast. Het gewas kun je daardoor gemakkelijk verzorgen. Is er overtollig water? Dan wordt dat via de zijkanten afgevoerd.

Kweek accessoires en gereedschappen

Als je aan de slag gaat met je eigen kweektafel is het natuurlijk handig om alle benodigdheden in huis te hebben voor een perfecte oogst. Zowel binnen de kas of daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan zaai en stek artikelen. Of kweek accessoires als kweekverwarming om de temperatuur optimaal te houden.

En vergeet ook niet het nodige tuingereedschap. En voor een kweektafel zal dat al snel handgereedschap zijn, zoals een handveger of een handharkje. Mits je dat natuurlijk nog niet hebt. Het is immers ook naast een kweektuin handig om in huis te hebben, als je al een tuin hebt.

Welke kweektafel kiezen?

Maar welke kweektafel past nou het beste bij mij, vraag je je misschien af. Dat hangt af van wat je wensen en behoeften zijn. Zoals we eerder aangaven is de ruimte natuurlijk bepalend. Heb je veel ruimte? Plaats je de tuinwerktafel in je tuinkas of ergens in de open lucht? Of ga je voor een plek in huis? Of in een schuurtje? Je kunt voor de koop van je tuinkas altijd even de betreffende adviseur van de winkel vragen wat nou het beste is voor jouw tuin. En kun je meteen ook gaan shoppen voor alle nodigde benodigdheden om letterlijk de vruchten te plukken van jouw oogst.