Hoe leg je een moestuin aan?

Veel mensen vinden het leuk om een moestuin aan te leggen, om groente en fruit te kweken om zelf te kunnen gebruiken in hun gerechten. Je hebt geen groot stuk grond nodig om wat te kweken, wel moet je opletten dat het op het juiste plek gebeurt en dat het goed onderhouden wordt.

De ligging is belangrijk

De ligging is misschien wel het belangrijkste voor je moestuin, er zijn een aantal punten waarop gelet moet worden.

  • Zorg ervoor dat de grond vlak is, probeer een afloop te creëren naar het zuidoosten of zuidwesten. Daardoor heeft het regenwater de kans om weg te lopen.
  • Kies een zonnige plek waar minstens 6/7 uur per dag de zon schijnt. Zorg ervoor dat de moestuin niet in de schaduw ligt van bomen.
  • Zorg voor bescherming voor de wind vanuit het noorden.
  • Zorg ervoor dat ze rijen van noord naar zuid lopen, daardoor kan de zon precies tussen de rijen schijnen waardoor alles gelijkmatig zal groeien en rijpen.

Hoe bereid je de grond voor?

De grond mag niet te vochtig zijn, het mag pas ingezaaid worden als de grond droog en kruimelig is. Je kan dit controleren door er met een laars of schoen op te staan, plakt de grond aan je schoeisel? Dan is het nog te vochtig. Verder is het belangrijk dat de grond mooi egaal is, dit kan je doen door de bovenste 10 tot 15 cm goed door te schoffelen. Om de grond te egaliseren kan je de platte kant van de schoffel gebruiken. Probeer ook alle groffe stukken grond te breken in kleinere stukken.

Het indelen van de moestuin

Probeer de bedden niet breder dan één meter te maken, met paden van ongeveer 30 cm die daartussen lopen. Zo kan je er overal makkelijk bij om te zaaien, schoffelen en te oogsten.

Afhankelijk van de grootte en of je een kruiwagen wilt gebruiken, kan je een hoofdpad aanleggen in het midden. Een prima indeling voor een moestuin is het aanleggen van acht bedden, waardoor je alle groenten kunt telen en waardoor je alle eventuele vruchtgewassen iets meer ruimte kan geven.

Vind hier de beste moestuinboeken van dit moment.

Het zaaien van de moestuin

Om in rijen te kunnen zaaien kan je met een cultivator of het einde van een steel een geultje maken. Verder zijn er zijn drie regels waar aan gehouden moet worden bij het zaaien.

  • Des te groter de zaden, des te dieper ze geplant moeten worden.
  • Zaai niet te dicht bij elkaar, dat gaat ten koste van de stevigheid van de planten en zo worden ze vatbaar voor ziekten.
  • Zodra het zaaien klaar is, druk de grond goed aan en maak het vochtig. Gebruik hiervoor geen harde straal maar pak een gieter met omgedraaide broeskop.

Zaadjes kun je kopen bij tuinwinkels of tuincentra’s zoals Warentuin.