Een fris en groen gazon is de droom van vele tuineigenaren. Bij de buren ligt het gazon er vaak mooier bij dan in jouw tuin. Wil jij ook je gazon mooi houden, dan is grasmaaien de sleutel tot succes. Een gazon met te lang gras komt al snel onverzorgd over en oogt heel anders dan een vers gemaaid gazon. Voor het maaien van een gazon heb je keuze uit diverse soorten grasmaaiers. Dit kan een simpele handmatige grasmaaier zijn, maar ook een elektrische grasmaaier of een grasmaaier op brandstof. En dan zijn er nog de zitmaaiers. Hoe groot moet een gazon zijn om een dergelijke grote grasmaaier te overwegen?

Wat zijn zitmaaiers?

Heb je een zeer groot gazon, dan is het niet te doen om je gazon met een hand grasmaaier te maaien. Je kunt dan kiezen om een gemotoriseerde maaier te nemen op benzine of een elektrische grasmaaier. Dit gaat weliswaar gemakkelijker, maar nog steeds moet je vele meters zelf achter je grasmaaier aanlopen. Zitmaaiers zijn grote voertuigen met een zitting waar je op kunt plaatsnemen. De maaier bedien je met een stuur.

Zitmaaiers zijn meestal uitgevoerd met rondraaiende messen aan de onderzijde of aan de zijkanten. Je maait met een zitmaaier altijd brede banen in je gazon. Moderne zitmaaiers kunnen net als veel andere benzine of elektrische grasmaaiers mulchen. Dit houdt in dat niet alleen het gras wordt gemaaid, de maaier vermaalt het gras ook tot mulch en strooit dit uit over het gazon. Het is namelijk voeding voor het gras en voorkomt tevens dat onkruid kans krijgt in je gazon.

Hoe groot moet je gazon zijn?

Zitmaaiers zijn er in verschillende groottes en uitvoeringen. Niet alleen de grootte van het gazon speelt een belangrijke rol, ook de grootte van de zitmaaiers. Een kleiner model is dus ook goed mogelijk op een nog steeds groot gazon, maar het gazon hoeft niet de omvang van een landgoed te hebben. Het is lastig aan te geven welke grootte een gazon moet hebben om zitmaaiers te verantwoorden.

Grofweg kan gezegd worden dat een zitmaaier zinvol is bij gazons vanaf 300 m². Maar dan nog zijn er andere zaken die meespelen, zoals de indeling van het gazon. Heb je een groot gazon dat alleen maar uit gras bestaat, dan zijn zitmaaiers ideaal. Maar je gazon kan ook dusdanig ingedeeld zijn dat er zich bloemperken, tuinpaden of bomen in het gazon bevinden. Zitmaaiers kunnen dan nog zinvol zijn, maar je moet wel rekening houden dat groot formaat zitmaaiers niet geschikt zijn. Een kleiner formaat heeft een kleinere draaikring en is behendiger om perken en paden te ontwijken. Houdt er ook rekening mee dat je ruimte moet hebben voor een dergelijke maaier, want die kun je niet altijd in de schuur stallen.