De beukenhaag is een van de populairste haagplanten in Nederland. De beukenhaag bevatĀ  mooie volle bladeren die naarmate de seizoenen vorderen van kleur veranderen, in de zomermaanden zijn ze mooi groen en in het najaar krijgen ze typische herfstkleuren. De plant is ook sterk en eenvoudig in het onderhoud, op het gebied van prijs zijn ze ook voordelig. Hoewel de beukenhaag makkelijk in onderhoud is, dien je hem toch tweemaal per jaar te snoeien zodat hij zijn mooie dichte vorm behoudt, wij vertellen er nog wat meer over.

Het belang van het aanplanten

Volgens velen is het aanplanten al de eerste fase van het snoeien, het is hierbij belangrijk dat je nadat de planten zijn geplaatst de top allemaal op dezelfde hoogte afknipt. Dit zorgt ervoor dat de beukplanten goed kunnen aanslaan en dat de haag aan de onderkant mooi vertakt en dichtgroeit. Daarna is het ook belangrijk regelmatig te snoeien totdat de haag de gewenste hoogte heeft bereikt, wanneer je dit niet doet zal de haag niet mooi dichtgroeien. Wil je dus een beukenhaag kopen, houdt hier dan goed rekening mee wanneer je deze zelf gaat planten.

Wanneer moet je snoeien?

Wanneer de haag eenmaal op hoogte is dien je de planten tweemaal per jaar te snoeien, eenmaal in juni en een keer in het najaar. Men neemt vaak 21 juni als snoei datum, aangezien dit de dag voor de langste dag is. Dit geeft de plant meer tijd om nieuwe scheuten aan te laten maken. Probeer de plant alleen te snoeien op een dag wanneer het wat meer bewolkt is, aangezien de binnenste bladeren nog geen zonlicht hebben gezien lopen ze de kans dat ze verbranden. De snoei momenten zijn ook gelijk het geschikte moment om de grond te bemesten, aangezien de planten nu de extra voedingsstoffen goed kan gebruiken om te herstellen.

Hoe moet je de beukenhaag precies snoeien?

Je kan de beukenhaag in principe op twee manieren snoeien, op zicht of via een gespannen draadje. Het snoeien op zicht is een stuk moeilijker en is wat meer geschikt voor de meer ervaren tuinmannen, de haag dient natuurlijk wel recht gesnoeid te worden. Bij het snoeien op zicht zal je tijdens het snoeien constant langs de haag kijken of deze wel goed gesnoeid is. Om het makkelijker te maken kan je ook een draadje aan de bovenkant waterpas stellen, als je die dan aanhoudt weet je zeker dat de bovenkant recht wordt gesnoeid. Probeer ook altijd zo te snoeien dat de bovenkant iets smaller is dan de onderkant, zo zorg je ervoor dat de hele haag voldoende zonlicht krijgt en dat er geen gaten in kunnen komen.