Wanneer je thuis of bij je bedrijf een oprit, tuinpad of een wandelpad aanleggen wilt, kun je dit op tal van manieren doen. Niet alleen de vormgeving, maar ook het gebruikte materiaal – zoals kiezelstenen, grind, houtsnippers of asfalt – bepaal je helemaal zelf. Vanwege de vele opties die je hebt, is het soms lastig kiezen. Maar halfverharding kopen, een geliefd materiaal om de bodem mee te bedekken, is om een aantal redenen de meest slimme keuze! Mooi, maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met halfverharding? Welke specifieke argumenten zijn er te noemen om voor het kopen van halfverharding te kiezen? En welke typen halfverharding zijn het meest ideaal per specifieke situatie?
Een definitie van halfverharding
Er bestaan in hoofdzaak drie hoofdsoorten bodembedekking die veel gebruikt worden op wegen, opritten en paden. Dit zijn gesloten verharding, elementenverharding en halfverharding. Gesloten verharding bestaat uit sterk en gesloten materiaal als asfalt of beton. Dit materiaal is relatief vlak en heeft een grote draagkracht. Met elementenverharding worden materialen bedoeld die dicht tegen elkaar aangelegd worden, maar nog wel naden hebben. Denk hierbij aan tegels van een groot of kleiner formaat. Elementenverharding heeft een iets mindere draagkracht dan beton of asfalt, maar is doorgaans relatief vlak en strak. Ten slotte kun je nog gaan voor Halfverharding kopen. Onder het kopen van halfverharding wordt de aankoop van onsamenhangende, losse materialen verstaan. Voorbeelden zijn grondstenen, kiezels, snippers van hout, gebroken puin, et cetera. Halfverharding wordt vaak los aangebracht op een zachtere ondergrond of bodem, om die sterker te maken. Halfverharding is de meest open vorm van verharding, vergeleken met elementenverharding en gesloten verharding.
Waarom zou je halfverharding kiezen voor jouw oprit of (tuin)pad?
Er zijn enkele goede redenen om halfverharding te kopen als bodembedekkend middel. Halfverharding heeft een aantal interessante voordelen te bieden. Ten eerste is halfverharding een relatief voordelig soort materiaal om de bodem mee af te dekken. Houtsnippers en kiezelstenen zijn niet duur, zeker niet vergeleken met bijvoorbeeld tegels. In de tweede plaats is halfverharding aantrekkelijk vanwege het klimaat in ons land. We hebben te maken met veel regen in ons land. En juist halfverharding is de beste waterdoorlatende bodembedekker. Water zakt in het open en losse materiaal snel de grond in. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de bodemdichtheid. Het derde aantrekkelijke kenmerk van halfverharding? Simpel: het leggen hiervan is zelfs voor tuiniers met twee linker handen een fluitje van een cent. Houtsnippers, stukken boomschors, kiezelstenen en grind kun je razendsnel op een tuinpad of oprit storten en verspreiden. Ten slotte is halfverharding bovengemiddeld onderhoudsvriendelijkheid. Wanner er bijvoorbeeld schade optreedt doordat kiezelstenen zijn verschoven of boomschors ‘kwijt’ is, kan dit eenvoudig hersteld worden door nieuw materiaal bij te storten.
Soorten half verharding
De meestgebruikte soorten halfverharding zijn grind, kiezelstenen, leemgrind, split, schelpen, stol, boomschors, houtsnippers en steenslag. Er is dus keuze in overvloed. Maar welk materiaal moet je nu kiezen in jouw situatie? Wil je met kleuren werken, kies dan voor grind. Dit materiaal is eenvoudig te leggen, laat snel water door en zorgt voor een stevige ondergrond. Ook met schelpenresten kun je een goede én waterdoorlatende basis leggen, ideaal voor bijvoorbeeld een tuinpad. Verder kun je voor tuinpaden ook boomschors, houtsnippers of kiezelstenen gebruiken. Kiezelstenen op de oprit richting de garage leggen is overigens minder slim: deze verschuiven snel, waardoor en kuilen en richels ontstaan.