Het voorjaar: de perfecte periode voor het zaaien van een nieuw gazon. Graszaad kiemt namelijk sneller bij een combinatie van warm en vochtig weer. Heb je enkele kale plekken in je gazon? Ook daarvoor is de lente het ideale tijdstip. Wanneer je je grond goed voorbereidt, bekom je de mooiste resultaten.

Wel materiaal heb je nodig?
Gebruik een spade voor de voorbereiding van de grond, een tuinrol om de aarde goed aan te drukken en een grashark om het graszaad mooi in de aarde te harken.

Wanneer zaai je het best?

Gras zaai je best in het najaar (september) of in het voorjaar (april-mei). Wanneer je gras zaait in het voorjaar, heeft dit als voordeel dat er sneller resultaat te zien is. Nadeel kan zijn dat het piepjonge gras wordt verstikt door onkruid dat pijlsnel groeit. Gras zaaien in september heeft meerdere voordelen: er is minder woekering van onkruid, de aarde is na de zomerzon voldoende opgewarmd, de vroege herfst heeft reeds voor voldoende regen gezorgd en het gras groeit vlugger dicht en ziet daardoor minder af. Wanneer je gras zaait in september, hoef je slechts enkele keren te maaien voor de winter.

Welke voorbereiding?
De grond moet volledig onkruidvrij zijn. Bewerk de aarde daarna met een machine of spade, raap eventuele stenen uit de aarde en verwijder wortels.

Het zaaien zelf

Aanbevolen wordt om per vierkante meter 40 gram graszaad te gebruiken. Daarin zit reeds het eventuele zaad dat door vogels wordt weggepikt. Je hoeft niet met de weegschaal klaar te staan voor elke vierkante meter. Weeg één keer 40 gram af, vul er een potje mee en knip de bovenkant af. Zo heb je de perfecte maat voor elke volgende dosering.
Het is belangrijk om het zaad bij windstil weer gelijkmatig te verspreiden. Dit kan met de hand of met een strooiwagen. Zaai horizontaal én verticaal. Gebruik een hark om het zaad in allebei de richtingen zo’n anderhalve centimeter in de grond te harken. Geef water met een gieter met fijne sproeikop. Aan de zijboorden strooi je dubbel zoveel zaad. Gebruik daarna de tuinrol of trap goed aan en besproei de aarde met een zachte straal.

De eerste weken na het zaaien

Is de grond droog, sproei dan telkens. Na enkele weken duiken de eerste grassprietjes op. Tijdens de eerste weken ziet het geheel er armzalig uit. Wees dus geduldig. Zaad ontkiemt ongelijkmatig, dus is het resultaat nogal grillig.

Zodra het gazon 8 tot 10 cm lang is en het gras dus goed geworteld en dichtbegroeid is, maai je de bovenste centimeter. Op die manier worden meer zijscheuten gevormd en kan een dicht grastapijt ontstaan. Telkens het gras een centimeter groeit, hou je een maaibeurt. Schrik niet wanneer er in het begin veel onkruid verschijnt. Door vaak te maaien, zal dit verdwijnen. Op een later tijdstip kan je eventueel onkruidverdelger voor gazon toepassen. Zijn er na acht weken nog kale plekken, zaai dan wat zaad bij door te harken, te zaaien en opnieuw te harken.