Wilde je altijd al een mooi gazon? Een geheel nieuwe tuin in je nieuwe woning of je bestaande tuin opnieuw indelen? Een mooi gazon geeft veel structuur in je tuin maar dat niet alleen, het staat ook nog goed bij je struiken, planten en bomen. Zelf een nieuw gazon aanleggen of het laten doen en op welke manier. Dat lees je in deze blog.
Verschillende manieren voor het aanleggen van gazon
Er zijn verschillende manier om je gazon aan te leggen. Je kan er voor kiezen om het in te zaaien met gras zaden of juist gebruik te maken van graszoden. Dan kan je er ook nog eens voor kiezen om kunstgras aan te leggen. Als je er voor kiest om je gras aan te leggen met graszaad, dan heb je veel geduld nodig. Dat komt doordat het gras langzaam groeit na het inzaaien. Toch liever een snel en mooi resultaat? Kies dan voor de grasmatten. Doordat je ze kant-en-klaar kan kopen, beschik je binnen twee weken al over een mooie dichte grasmat. Daarentegen is het inzaaien goedkoper dan het aanleggen van graszoden.
Vind jij het leuk om tuinen te ontwerpen? Dan is deze vacature tuinontwerper wellicht iets voor jou!
De prijs voor het aanleggen van gazon, waar houd je rekening mee?
De kosten van een gazon aanleggen is afhankelijk wat de situatie is. Vaak wordt de prijs berekent door de aantal vierkante meters dat je wilt gebruiken. Als je zelf het gazon aan gaat leggen door middel van zaaien dan kom je het goedkoopst uit. Als je er toch voor kiest om een graszoden te gebruiken dan wordt het natuurlijk duurder. Ook het laten aanleggen van je gazon stijgt de prijs. Er komen dan manuren bij om te betalen. Vaak wordt eerst het oude gras verwijderd en vervolgens het nieuwe gras aangelegd. Het kost dan ook wat meer voor het aanleggen van een nieuw gazon als je hiervoor een vakman inschakelt. Toch kan je er op vertrouwen dat je gazon er super top bij ligt en er lang van kan genieten.
3 stappen voor het aanleggen van gazon met graszaad
Wat is de juiste tijd om een gazon aan te leggen? Je kan een gazon het best in het voorjaar of najaar aanleggen. Dat komt doordat het belangrijk is dat de grondtemperatuur minimaal boven de tien graden het best is. Het ontkiemen van de zaden gaat dan sneller. Hou je wel aan de juiste stappen.
- Voorbereiding van de grond
- Graszaad zaaien
- Nazorg en onderhoud
1. Voorbereiding van de grond
Het is belangrijk om de grond eerst goed om te spitten voor dat je begint met zaaien. Verwijder het onkruid, stenen en oude wortels. Liggen er nog graszoden, dan is het nog mogelijk om nieuw gazon aan te leggen op het oude gazon. Haal dan wel eerst het oude graszoden weg. Let dan wel op de conditie van de grond en voeg eventueel compost toe. Vervolgens egaliseert je de bodem, dit kan je doen door middel van er op te stampen met je voeten of gebruik te maken van een tuinwals.
2. Graszaad zaaien
Als je gras gaat zaaien is het handig om het op een dag te doen wanneer er weinig wind staat. Als de grond erg droog is, maak het dan licht vochtig. Vervolgens strooi je wat in de breedte en lengte van het gazon, op deze manier zorg je er voor dat je het zaad gelijkmatig wordt verdeeld. Na het strooien hark je de bodem licht, daarna druk je de grond goed aan. Op deze manier zorg je er voor dat het graszaad goed in contact komt met de grond.
3. Nazorg en onderhoud
Zorg er voor dat de grond de eerste week niet uitdroogt, spuit daarom na het zaaien de grond goed nat. Maar let wel op dat je de graszaadjes niet van hun plek spuit. Geef regelmatig de grond water. Pas na twee tot drie weken komen de eerste grassprietjes te voorschijn. Ga niet te vroeg gras maaien, doe dat pas als het gras minimaal tien centimeter hoog is.