Ben je op zoek naar een speelhuisje voor buiten? De keuze voor zo’n kinderhuisje kan een lastige keuze zijn. Om je op weg te helpen geven we in dit blog wat extra informatie.

Geschiedenis van speelhuisjes

Speelhuisjes zijn eigenlijk voortgekomen uit een toneelstuk, waarin ze een huisje bouwden rond om Wendy (het personage in het toneelstuk) haar huis. “Wendy house” is ook wel een benaming voor speelhuisje. Speelhuisjes bestaan al heel lang en zijn bedoeld voor kinderen om zo in hun eigen wereldje te kruipen. Hierin kunnen ze zichzelf uiten. 

Tips voor de veiligheid van speelhuisjes

Als u een speelhuisje aanschaft let dan op het volgende:

  • Let er op dat er geen ruwe planken zijn waar kinderen makkelijk splinters van krijgen.
  • Controleren of er geen uitstekende spijkers zijn d.
  • Als er materialen op zitten die snel opwarmen, zet het speelhuisje dan op een koele plek.
  • Zet het speelhuisje op het gras of op rubberen tegels, zodat het kind niet op hard materiaal valt.
  • En tot slot blijf als ouders/verzorgers altijd in de buurt van het speelhuisje. 

Voordelen van het speelhuisje

U zou het niet zo snel denken, maar een speelhuisje voor kinderen is heel goed voor de ontwikkeling. Zo draagt het bij hun ontwikkeling van de botten en spieren, het bevordert de coördinatie van het kind, het is gezond en het houdt kinderen actief. Op sociale vlak ontwikkelen kinderen zich ook, omdat in het speelhuisje kinderen vaak vader en moedertje spelen en daarom om leren  gaan met verschillende emoties en situaties. Ze moeten ook zelf situaties op zien te lossen, want er is geen ouder in het speelhuisje die het voor ze kan oplossen. Conclusie: allemaal voordelen van het aanschaffen van een speelhuisje.

Soort materiaal

Speelhuisjes worden meestal gemaakt van geïmpregneerd FSC-hout. Dat betekend dat de balken op een uitzonderlijke manier zijn bewerkt, door dat bijzondere hout komt er niet snel schimmel op, wat ook betekend dat ze langer mooi blijven. U kunt natuurlijk ook een plastic speelhuisje aanschaffen, daar heeft u ook geen last van schimmel, dus dat is ook nog een optie.

De verschillende soorten prijzen

Als u speelhuisje intikt op het internet kom je verschillende soorten huisjes tegen met daaraan vast ook verschillende soorten prijzen. Je ziet heel veel hoge prijzen voorbij komen wat tussen de 200 en 700 inkomt. Dat ligt wel aan de maten, want je hebt hele grote varianten met een glijbaan of schommels eraan vast, maar er zijn ook simpele huisjes die in een wat goedkopere prijsklasse vallen. Tweedehands speelhuisjes kunnen natuurlijk ook.

Als u nog twijfelt over het aanschaffen van een speelhuisje, dan kan deze informatie de doorslag geven!