Staat jouw achtertuin vol met bomen? Of heb je een grote, oude boom in je voortuin staan? Voor elke boom is het van belang dat deze verzorging krijgt. Maar wat houdt dat eigenlijk in? In deze blog lees je meer over de basis van boomzorg! 

Waarom boomzorg belangrijk is

Het is erg belangrijk dat je boom gedurende haar hele proces verzorgd wordt, dus niet alleen bij het planten, maar ook als de boom al jaren staat. Het planten, verzorgen en zelfs het eventueel verwijderen van een boom valt onder boomzorg. De natuur is de beste boomverzorger, maar jij kunt zeker een handje helpen! Zo voorkom je onaangename verrassingen, zoals boomziektes. 

Het verzorgen van bomen

Zoals hierboven vermeld, is het dus na het plaatsen van de boom erg belangrijk om deze te blijven onderhouden. Maar hoe doe je dat? De meest praktische optie is het inschakelen van een bomenspecialist. Zij houden onder andere de boomspiegel in de gaten en controleren het vochtgehalte. Ook de vochtvoorziening houden zij scherp in de gaten. Als je voor deze optie gaat, scheelt het je veel tijd en moeite. 

Je kunt er ook voor kiezen om zelf je bomen te verzorgen. Het is dan wel van belang dat je hier wat kennis over hebt. Een van de grootste gevaren voor een boom is het krijgen van een ziekte, zoals bladluis of eikenprocessierups. Als je al nauwkeurig let of de boom symptomen van deze aantastingen vertoont, dan ben je al een heel eind! 

Bomen verplanten of verwijderen

Overweeg je om je boom te verwijderen? Dat kan! Maar wellicht is het eerst goed om te kijken naar het verplanten van de boom. Hiervoor is het wel noodzakelijk om een specialist in te schakelen. Zij kunnen advies geven over bijvoorbeeld de slagingskans van de boomverplaatsing. Als je echt van plan bent je boom te verwijderen dan kan dit natuurlijk ook. Zorg wederom weer voor een goede boomspecialist voor het uitvoeren van dit project.