Niets is zo veranderlijk als het weer. Het ene moment geniet je heerlijk van de zon en het volgende moment komt er een enorme regenbui over. Wanneer je een loungeset in de tuin hebt, wil je niet continu het weer in de gaten houden. Je loungeset moet zonder zorgen buiten kunnen staan. Gelukkig zijn er tegenwoordig erg veel all weather loungesets. Benieuwd wat dit precies is en waar je bij aanschaf op moet letten? Lees dan snel verder!

Wanneer spreek je van een all weather loungeset?

Zoals de naam al doet vermoeden is een all weather loungeset een tuinset dat bestand is tegen elk type weer. Je spreekt van een all weather loungeset wanneer het frame, de bekleding en de kussens weerbestendig zijn. Dit betekent dat deze niet rotten, schimmelen of verkleuren door het weer. De loungeset moet 365 dagen per jaar, ongeacht het weer, buiten kunnen staan en er is geen winter- of beschermhoes nodig ter bescherming.

Wat is belangrijk bij een all weather loungeset?

Wanneer je een all weather loungeset wilt aanschaffen, zijn er verschillende factoren die meespelen. Zo moet je goed kijken naar het materiaal van het frame en de bekleding van de kussens. Hier zijn verschillende voor- en nadelen voor te noemen die hieronder worden toegelicht.  

weerbestendig frame

Een all weather loungebank moet het hele jaar buiten kunnen staan. Zon, regen of wind mag hier geen invloed op hebben. Het is daarom belangrijk dat het frame hier goed tegen kan. Veel voorkomende materialen voor een all weather frame zijn aluminium, wicker en teakhout. 

aluminium frame

Aluminium is duurzaam materiaal. Bij grondstofwinning komen weinig schadelijk stoffen vrij en daarnaast is het goed recyclebaar. Het materiaal is licht van gewicht, waardoor de loungeset makkelijk te verplaatsen is. Het frame zelf is oersterk, waardoor de loungeset lang meegaat. Ook is aluminium heel makkelijk schoon te maken en te onderhouden. 

wicker frame

Wicker is materiaal dat steeds populairder wordt. Net als aluminium is dit materiaal erg licht. Daarnaast is wicker duurzaam en sterk. Over het algemeen heeft wicker dan ook een lange levensduur. Ook voor wicker hoef je weinig onderhoud te verrichten.  

teakhouten frame

Een andere optie is een frame van teakhout. Een voordeel van teakhout is dat het een mooie landelijke en natuurlijke uitstraling heeft. Ook is het materiaal erg duurzaam. Een nadeel is echter dat hout zwaar is. Hierdoor is de loungeset vaak lastig te verplaatsen. Ook heeft teakhout redelijk wat onderhoud nodig om de levensduur te verlengen. 

All weather kussens

Niet alleen het frame moet weerbestendig zijn, de kussens natuurlijk ook. Dit betekent dat de kussens enerzijds niet vol moeten lopen tijdens regenbuien, maar anderzijds ook niet mogen verkleuren wanneer de zon lange tijd schijnt. 

Bij all weather kussens is het belangrijk om het verschil tussen waterdichte en waterdoorlatend stof te kennen. Waterdichte stof is stof dat volledig bestand is tegen water. Het is vaak stevig en dik, maar de stof ademt totaal niet. Ook zijn waterdichte stoffen lastig schoon te krijgen waardoor de kans op beschimmeling groter is. Waterafstotende stoffen zijn niet volledig bestand tegen water, maar laten het er juist doorheen lopen. Dit komt door de schuimvulling die gebruikt wordt als binnenvoering. Hierdoor drogen de kussens erg snel, zijn vuil en vlekken gemakkelijk te verwijderen én is de kans op rotten of schimmelen aanzienlijk kleiner. 

Kies jouw eigen all weather loungeset

Nu je weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een all weather loungeset, kan de zoektocht beginnen. Kies een loungeset die qua stijl, grootte en bekleding past bij jouw smaak en inrichting en geniet jarenlang van jouw eigen all weather loungeset.