Voor veel mensen is de winter geen periode om te genieten van een tuin. Vaak wordt de tuin wat genegeerd totdat de eerste zonnestralen weer door komen. Dan is het lekker om in de tuin te werken, gaan de bloemen bloeien en kun je heerlijk genieten van de zon vanuit jouw tuinstoel. Maar het is zeker mogelijk om jouw tuin ook in de winter om te toveren tot een plek waar je lekker kunt vertoeven. In deze blog geven wij je 5 tips om een tuin aan te leggen in de winter.

Tip 1: Maak gebruik van pallets en kussens

Het aanzicht van een mooie bank van pallets met uitnodigende kussens en een paar warme dekens zorgt direct voor een fijne atmosfeer in jouw tuin. Vind je dat toch te koud? Denk dan eens aan het gebruik van een heater en/of een haardvuur. Deze laatste doet het altijd goed voor de sfeer, helemaal wanneer je een paar romantische plaatjes aan zet of de gitaar erbij pakt. Je kunt palletbanken kopen bij een tuincentrum of zelf maken. Het bouwen van een bank van pallets is eigenlijk heel simpel; zet eerst twee pallets horizontaal op elkaar en schroef deze aan elkaar. Monteer er vervolgens één tegenaan als rugleuning en klaar is kees.

Tip 2: Zorg voor wintergroene planten

Wist je dat er planten zijn die het hele jaar door groen zijn? Veel mensen weten dit niet, maar planten zoals de hulst, buxus, kerstroos of coniferen zorgen voor kleur in jouw wintertuin. En dat geeft direct een hele andere sfeer dan bladerloze takken of verdorde bloemen. Het is wel belangrijk om een laag compost van ongeveer drie centimeter over de wintergroene planten aan te brengen. Dit zorgt voor voldoende voedingsstoffen zodat ze de kou goed kunnen overleven. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw tuin ook in de winter van voldoende kleur voorzien is.

Tip 3: Decoreer jouw wintertuin

Met een goede decoratie kun je jouw eigen gewenste stijl inrichten. Hou je bijvoorbeeld van een warme en knusse sfeer? Zorg dan voor veel hout, kussens, dekens, een haardvuur, lantaarns, andere sfeervolle lichtjes en dennentakken. Ook kun je denken aan een uitgeholde pompoen met een brandend lampje, dit zorgt direct voor kleur in je tuin. Andere leuke items ter decoratie van jouw wintertuin zijn bijvoorbeeld een mand met houtblokken, een schapenvacht, oude schaatsen, een jutten zak en dennenappels.

Met deze tips zorg je ervoor dat jouw tuin een uitnodigende plek wordt om ook in de winter heerlijk te kunnen vertoeven onder het genot van een lekker kopje thee of warme chocolademelk. Wil je meer tips of kom je er niet helemaal uit? Vraag dan eens een hovenier naar deskundig advies.