Je vraagt je misschien af, wat is Art Deco? Het is een manier om je huis in te richten. Vanaf het jaar 1920 bloeide het gebruik van de stijl helemaal op, dit stopte hier niet bij. Tientallen jaren later werd hier nog steeds om gevraagd, en vandaag de dag is dit nog steeds heel populair. Deze stijl bevindt zich actief bij de vrouwen. Art Deco begint al bij het behang, in het behang moet een patroon zitten. Dit zie je ook terug bij Art Deco meubels, in de meubels zitten allemaal rechte lijnen, felle kleuren en patronen. Hier draait Art Deco ook om, de Art Deco meubels moeten er echt uitspringen. Vroeger en nu nog steeds worden de Art Deco meubels in de woonkamer geplaatst. De reden hiervan is om gasten te verbazen. Het geeft meteen charme af wanneer het wordt gezien.

Geschiedenis van Art Deco

Art Deco werd populair in 1920, hier bloeide de stijlbeweging op. Maar in dit jaar is het niet ontstaan. Na de wereldtentoonstelling in 1900 kwamen Franse kunstenaars met het collectief wat later heeft geleidt tot Art Deco. De naam ‘Art Deco’ kwam pas in 1968 afgeleid van het boek ‘Art Deco of the 20s and 30s’. Het bleef doorbloeien tot 1939, maar hierna is het niet gestopt. De vraag naar Art Deco is altijd gebleven, en deze vraag is er nu nog steeds. Art Deco wordt niet alleen binnenhuis toegepast, maar ook buitenhuis. Het is ook overgebracht naar architectuur, als beeldende kunst en kledingmode. Hier kun je het vandaag de dag nog zien. Je hebt genoeg kleding met bloemetjespatroon en dergelijke. Maar ook kun je het nog zien aan sommige gebouwen over de wereld heen. Hierin zie je Art Deco terugkomen, door de felle kleuren of het gebruik van staal of RVS. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van gebouwen die de stijl hebben gebruikt.

Kenmerken van Art Deco meubels

  • Geometrische patronen
  • Beperkt aantal kleuren
  • Strakke rechte lijnen

Geometrische patronen

Deze patronen bestaan uit vaak 1 of 2 vormen die vaak voorkomen. Ze bestaan bijvoorbeeld uit bloemetjes, vliegers, ruiten etc. De term geometrisch is nogal breed, en heeft eigenlijk geen concrete interpretatie. De patronen zie je overal terugkomen, op gebouwen, op kleding en op stoelen. Als je vandaag iemand tegenkomt met een bloemetjespatroon weet je dat dit afleidt van Art Deco. Maar ook als je een meubel tegen komt met een patroon, is het Art Deco.

Beperkt aantal kleuren

Bij Art Deco wordt er gebruik gemaakt van maar een beperkt aantal kleuren. De kleuren die gebruikt worden zijn rood, zilver, zwart en felle heldere kleuren. Felle kleuren kunnen bijvoorbeeld de kleur zijn van aluminium. Vaak zijn er op meubels speciale stoffen genaaid, om de meubel er echt uit te laten springen. In veel landen is Art Deco gemengd met de stijl uit het eigen land. Hierdoor zijn er ook uitzonderingen van andere kleuren.

Strakke rechte lijnen

Als je Art Deco tegenkomt, zie je vaak de rechte lijnen terugkomen. Dit kan ook een patroon vormen bestaande uit strakke rechte lijnen. Op meubels zie je dit vaak terug komen. Dan zie je op de rugleuning rechte lijnen naar boven. Maar ook op de zijkanten van meubels kan dit terugkomen.