Voordat er dakpannen op je dak kunnen worden gelegd moet het dakbeschot eerst op orde zijn. Eerst worden er gordingen op het dak gelegd. Gordingen zijn balken die het frame van je dak vormen. Op deze gordingen worden houten platen bevestigd. Deze houten platen staan ook wel bekend als het dakbeschot.

Lees in deze blog meer over een dakbeschot, de functie ervan en de kosten van een dakbeschot.

Wat is de functie van een dakbeschot?

Een dakbeschot zijn de houten platen waarmee het dak van de woning wordt dicht gemaakt. Het dakbeschot zorgt ervoor dat de ruimte onder het dak winddicht wordt gemaakt. Dit wil niet zeggen dat het dan ook meteen af is. Daarom wordt onder het dakbeschot nog isolatie geplaatst, dit wordt weer weggewerkt met gipsplaten. Hierdoor blijft de warmte in je woning zitten. Tegenwoordig bevatten de meeste houten platen al isolatie materiaal, hierdoor hoeft er dus niet meer los geïsoleerd te worden. Een modern dakbeschot verhoogt dus de isolatiewaarde van je woning.

Een dakbeschot vormt dus de basislaag die boven de draagconstructie van het dak wordt geplaatst en dient als stevige ondergrond voor de dakbedekking. Zonder dakbeschot kan het dak minder stabiel zijn, lekkages veroorzaken en zorgen voor warmteverlies in je woning.

Wat zijn de kosten van een dakbeschot?

Hoeveel kost een nieuw dakbeschot? Een nieuw dakbeschot kost gemiddeld €85,- tot de €150,- per m². Wil je een dakplaat voor dakbeschot? Dan kun je uitgaan van een prijs tussen de €20,- en de €30,- per m². Er zit een behoorlijk verschil in prijs, zoals je ziet. Dit komt door de complexiteit en de grootte van de klus. Hoe groter het dak, hoe hoger de prijs.

Je hebt ook nog te maken met het uurtarief van de dakdekker. Bij een dakdekker ligt deze prijs tussen de €40,- en de €50,- per uur. Wanneer een dakdekker veel ervaring heeft, is hij meestal ook duurder. Op deze website vind je nog meer informatie over de prijzen.

In de tabel hieronder vindt je een handig overzicht van de prijzen.

Kosten dakbeschot vervangen 2023

 

Soort Gemiddelde prijs
Dakbeschot vernieuwen €85,- tot €150,- per m²
Dakplaat voor dakbeschot €20,- tot €30,- per m²
Tarief vakman €40,- tot €50,- per uur