Als je een ruimte moet inrichten, bijvoorbeeld een kantoortuin, eetcafé of badkamer, is het plafond vaak iets wat als een detail wordt beschouwd. Hoe vaak kijk je immers omhoog? Maar als je erbij stilstaat dat het plafond per definitie even groot is als de vloeroppervlakte van je ruimte, dan besef je dat de impact van de keuze voor de plafondafwerking wel eens een stuk groter zou kunnen zijn dan je eerst dacht. Dus laten we eens nalopen welke factoren van belang zijn en of plafondpanelen bij je passen.

Belangrijk om vooraf te bepalen

Voor je een goede keuze kunt maken, moet je je eerst de volgende dingen afvragen. Wat is de belangrijkste functie van de ruimte en hoe belangrijk is de akoestiek daarbij? En de kleur? Goed om te weten is dat hoe lichter de kleur van het plafond, hoe groter de ruimte lijkt. Hoe hoog is de ruimte en hoeveel wil ik daarvan opofferen aan een systeemplafond? Hoe belangrijk is het dat de platen brandwerend zijn? En moeten ze tegen vocht kunnen of is dat niet relevant? Heb je met eisen qua hygiëne te maken, zoals in de horeca? Ook helpt het als je weet welke meubels er in de ruimte komen, zodat het plafond zoveel mogelijk op eenzelfde stijl afgestemd kan worden.

De juiste plafondpanelen kiezen

Nu kun je plafondpanelen gaan kiezen die het beste aansluiten bij jouw project. Als je de grootte wil benadrukken, kies je lichtkleurige panelen. Wil je juist een intiemere sfeer neerzetten dan neem je panelen in een donker(der)e kleurstelling. Moet je werken met brandvoorschriften van bijvoorbeeld een overkoepelend gebouw, kies dan een paneel met brandvertragende eigenschappen. Niet alleen het paneel zélf maar ook de ondergrond waarop het gemonteerd wordt, spelen mee bij brandveiligheid. Beton heeft zelf al sterk brandvertragende eigenschappen, maar hout niet. Laat je hier dus goed over voorlichten. Afhankelijk van welke voorzieningen tussen het gewone plafond en het systeemplafond moeten worden weggewerkt (denk aan verlichting maar ook aan een sprinklerinstallatie of camera’s), kies je voor een bepaald ophangsysteem en hoogte. En komt het plafond in een vochtige ruimte dan neem je natuurlijk platen die daar tegen kunnen. Voor horeca-ruimtes kies je voor gladde platen die makkelijk schoon te houden zijn. Qua akoestiek geldt dat hoe zachter het materiaal van de platen is, hoe meer geluid er geabsorbeerd wordt en hoe minder galm je in je ruimte krijgt. Voor elke ruimte is een perfect systeemplafond beschikbaar, dus veel plezier met het samenstellen!

Bron: 123verbouwen.nl