Tips voor lichtplan in kleine woonruimte!

Een klein appartement inrichten is een grote uitdaging. Je wilt natuurlijk iedere centimeter goed benutten, zonder dat je het gevoel hebt dat je ruimte verliest. Maar hoe zit het eigenlijk met het bepalen van de juiste verlichting? Met de juiste binnenverlichting kun je eenvoudig je woning groter laten lijken. Lees daarom gauw verder en ontdek welke tips jij kunt toepassen.

Spotjes in wandplank of plafond verwerken

Heb je een kleine woonkamer? Dan is het zonde als de verlichting veel ruimte in beslag neemt. Een oplossing hiervoor is om spotjes in het plafond te verwerken. Of verwerk ze in een wandplank boven de bank. Kies voor spotjes met een dimmer, zodat je zelf de lichtsterkte kunt bepalen. Ideaal voor wanneer je een boek wilt lezen of wanneer je een film wilt kijken.

Meerdere lampen

Over het algemeen is het zo dat hoe meer je kamer verlicht wordt, hoe groter de ruimte lijkt. Eén lamp in het midden van de woonkamer zal de ruimte alleen maar optisch kleiner laten lijken. En dat is natuurlijk zonde! Plaats daarom op verschillende plaatsen lampen. Een tafellamp komt mooi tot zijn recht op een dressoir, terwijl je een staande lamp prima in de hoek van de kamer kunt plaatsen. Let wel op de energie labels van de lampen, zodat je geen torenhoge energierekening krijgt.

Eyecatcher vormen

Je kunt een aantal lampen op de achtergrond plaatsen. Zoals bijvoorbeeld wandlampen aan de muur of spotjes in het plafond verwerken. Daarnaast kun je één bepaalde lamp laten opvallen in de ruimte. Een mooi voorbeeld hiervan is een booglamp die je in de hoek van je kamer kunt plaatsen. De boog kun je over de bank en salontafel laten hangen. Hierdoor vormt de lamp een ware eyecatcher.

Verschillende soorten verlichting

Met verlichting kun je de ruimte optisch groter laten lijken. Laat bijvoorbeeld lampen op het plafond schijnen, zodat de ruimte hoger lijkt. Daarnaast is het belangrijk om te letten op het soort verlichting. Want een lamp dient naast sfeervol soms ook functioneel te zijn. Wil je graag lezen op de bank? Dan is het handig dat je de verlichting van de staande lamp ook wat feller kunt zetten.