Misschien ben je al een tijd op zoek naar een mooie eettafel, maar vind je niet echt wat je zoekt. Of de standaard maten van eetkamertafels zijn net iets te groot of te klein voor de ruimte die jij hebt. Een makkelijke oplossing is zelf je eetkamertafel ontwerpen en een tafelblad op maat kopen. Hoe begin je hier aan en waar moet je zoal op letten? Wij geven jou hier alvast een aantal tips om je project te laten slagen.

Kies het soort hout

Welk hout kies je precies? Een eenvoudige regel is: laat het hout aansluiten bij de rest van je interieur. Misschien heb je al naturel eiken kasten of een houten vloer. Of heb je al een salontafel met een houten blad? Dan kies je je tafelblad gewoon in hetzelfde hout. Sta je helemaal voor een nieuwe woninginrichting en is je eetkamertafel je eerste aankoop? Dan is het kiezen van een tafelblad nog makkelijker: kies gewoon wat je graag ziet.

Let op de afwerking van het hout

Als je voor het aankopen van een tafelblad op maat kiest, kijk dan goed naar de afwerking van het hout. Gestoomd eik bijvoorbeeld ziet er iets donkerder uit dan naturel eik. Wil je graag een zeer vlakke afwerking of bijvoorbeeld een grof geborstelde of grof gezaagde afwerking? Het eerste is perfect voor strakke interieurs. Het laatste past zeer goed in een landelijke of industriële woning.

Let op de samenstelling van het paneel

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor één massief paneel. Dan bestaat jouw tafelblad gewoon uit één schijf die uit de boom is gezaagd. Maar er bestaan ook samengestelde panelen, bijvoorbeeld panelen die uit aanliggende kleinere panelen bestaan. Of kies je voor vingerlas of kopshouten panelen? Ook visgraat is een mogelijkheid. Vraag gerust raad aan de verkoper, hij kan jou wegwijs maken in de vele mogelijkheden.

Laat op maat zagen

Het eenvoudigste is om je paneel op maat te laten zagen. Zo hoef jij thuis niet meer te zagen. Het risico op fouten is dan ook veel kleiner. En bij sommige houthandelaars betaal je enkel voor de vierkante meter hout die je nodig hebt. Je hebt dan ook geen houtafval.

Stel je tafel samen

Je hebt het soort hout, de afwerking en de samenstelling van je paneel gekozen. Er rest nu nog enkel je tafel in elkaar te steken. Kies je onderstel en monteer je tafel. Een robuust metalen onderstel past bij je landelijke of industriële pand. Stoer houten onderstellen passen bij landelijke woningen. Fijne houten poten gaan goed bij moderne en vintage interieurs. Nog even monteren en je tafel is klaar!

Bron: www.123vrijesectorwonen.nl