Rendierhuiden zijn heel populair en is een heel stoer natuurproduct. En daarbij wil men ook het liefst een echt exemplaar in huis hebben. In dat geval heeft u altijd een unieke huid in huis. Immers: geen rendier is gelijk en daarom ook geen huid die gelijk is. Er zijn dan ook zoveel huiden te ontdekken in verschillende afmetingen en varianten. Prachtig voor over op de vloer of die ene stoel die u nooit gebruikt. Want dat is wel één belangrijk detail: rendierhuiden zijn echt puur voor de sier.
Eigenschappen rendierhuiden
Rendierhuiden zijn bedekt met grof buitenhaar. De vacht is warmte-isolerend en voelt ook heel zacht aan. De lager liggende haartjes zijn erg dicht, wat ervoor zorgt dat rendieren beschermd zijn tegen extreme kou en andere extreme temperaturen. Die isolatie is te danken aan de vacht die hol is van binnenuit. Alleen zorgt dit er ook voor dat het haar makkelijk afbreekt.
Het haar van een rendier zit vast met een kleine druppel water in de huid. Bij warme / hete temperaturen verdampt die waterdruppel met als gevolg dat het haar uitvalt. Voor de rendier is dit goed omdat de huid zich op zo aanpast aan warme temperaturen, door het vacht uit te dunnen. Maar voor u als eindgebruiker van de huid betekent dat wanneer u de vacht op een kachel, vloerverwarming of voor een open haard legt, het snel veel haar gaat verliezen. Iets om mee rekening te houden.
Rendiervachten voor decoratie
Een vacht van een rendier is dus puur voor decoratie. Het staat prachtig op de vloer, aan de wand of over een stoel. Maar de huiden zijn dus niet geschikt om op te zitten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een koeienhuid. Zoals hierboven verteld is de vacht – en dus de haren – hol van binnen. Bij teveel druk breken de haren af. Dus wanneer u erop zou gaan zitten of lopen. Gevolg is dat de huid gaat verharen. Maar ook uitdroging zorgt voor verlies van haren.
Onderhouden van het vacht
- Voorkom uitdroging: bevochtig de achterkant van de huid een keer per twee weken ongeveer. Dat kan met een lichte nevel met hulp van een plantenspuit. Maar maak het nooit drijfnat.
- Stofzuigen kan op de laagste zuigkracht. Stofzuig met de haren mee.
- Gebruik geen wasmachine en breng het ook niet naar een stomerij.
- Vuil en vlekken? Gebruik een schone doek. Opgedroogd vuil kunt u met een licht vochtige doek verwijderen.
- Vocht gemorst? Dep dit dan meteen droog met een droge doek.
Rendieren afkomstig uit noorden Europa
Rendieren komt u vooral tegen in het noorden van Europa, Amerika en Azië. Maar vooral bekend zijn ze in Noorwegen en Lapland. De dieren wegen tussen de 80 en 180 kilogram, en meet – van nek tot schouder – ongeveer 90 tot 120 cm. Het gewei van een rendier wordt jaarlijk vervangen en kan tot wel 2 cm per dag groeien. Waar de mannetjes het gewei vooral gebruiken bij gevechten, gebruiken de vrouwtjes het om de kalveren mee te beschermen.
Waar rendierhuid kopen?
Wilt u voor een echte rendierhuiden gaan? Dan zijn er speciale winkels / webshops die deze aanbieden. Een bouwmarkt heeft eigenlijk alleen ‘neppe’ huiden, welke ook alle natuurlijke eigenschappen van een echte huid missen.