Ben je de toiletruimte aan het verbouwen? Dan hoort daar natuurlijk ook een nieuwe fonteinset bij. Een fonteinset is eigenlijk alles wat je nodig hebt om je fontein te monteren. Naast de fontein zit er in een set:

  • Design sifon
  • Fonteinkraan
  • Clickwaste (afvoerplug)
  • Bevestigingsmateriaal voor de fontein

Het bestellen van een fonteinset maakt de klus een stuk makkelijker. Je hoeft dus niet alle onderdelen los bij elkaar te zoeken. Zo weet je zeker dat je alles bij de hand hebt om meteen aan de gang te gaan. In dit artikel vind je alles waar je op moet letten bij het aanschaffen van een splinternieuwe fonteinset.

1. Kies het juiste materiaal

Fonteinen komen in alle soorten en formaten. Het vinden van de juiste fontein begint bij het kiezen van het juiste materiaal. Dit hangt eigenlijk af van de stijl waar je voor gaat. Elk materiaal heeft zo zijn voordelen en nadelen en ziet er natuurlijk ook anders uit. De meest voorkomende materialen zijn: natuursteen, ook wel hardsteen genoemd, keramiek, solid surface en – nieuw op de markt – quartz. Hieronder een korte toelichting op deze materialen en bij welke stijl ze passen:

Natuursteen
Natuursteen is een zeer geliefd materiaal voor fonteinen. Natuursteen heeft als voordeel dat het erg robuust is. Daarnaast is het een natuurproduct waardoor iedere fontein zijn eigen structuur en kleur heeft. De zorgt voor een unieke uitstraling. Een natuursteen fontein past erg goed bij een industriële stijl. Wij raden aan om natuursteen producten voor te behandelen en te onderhouden met een speciaal impregneermiddel. Dit zorgt ervoor dat het product er een lange tijd mooi uit blijft zien. Natuursteen is gevoelig voor chemische producten, poreus en niet krasbestendig. Belangrijk dus om rekening mee te houden. Het is beter om de wasbak niet schoon te maken met chemische middelen, een nat doekje is voldoende.

Keramiek
Keramiek is een alternatief voor natuursteen. Door de glazuurlaag is keramiek heel goed bestand tegen krassen en bovendien chemisch bestendig. Je kan keramische fonteinen dus met de meeste schoonmaakmiddelen schoonmaken. Keramiek is zeer duurzaam, hebben een witte kleur en passen beter bij een moderne stijl.

Solid Surface
Solid Surface is een samengesteld product, het is een mengsel van hars met aluminiumtrihydraat (ATH, natuurlijke minerale poeders afgeleid van bauxiet) en kleurdragers. Solid Surface is een materiaal dat de afgelopen jaren heel populair is geworden. Dit materiaal is erg duurzaam en erg schoon. Solid Surface heeft geen naden doordat het een gegoten product is daardoor kan er geen vuil ophopen. Dat is ook de reden waarom Solid Surface makkelijk schoon te houden is. Bovendien is Solid Surface mooi af te werken, hierdoor krijg je strakke ontwerpen zonder oneffenheden. Solid Surface past net zoals keramische fonteintjes goed bij een moderne stijl.

Quartz
Quartz is een natuurlijk materiaal en bestaat uit kwarts, net als graniet. Daardoor is het ook hard en heeft het een unieke uitstraling. Quartz is een samengesteld product van mineralen, hars en pigmenten. Het grootste voordeel van Quartz is dat het non-poreus is en onderhoudsarm is. Bacteriën hechten zich niet aan het materiaal en bovendien is het krasbestendig en vlekbestendig. Quartz hoeft niet geïmpregneerd te worden en is hierdoor erg eenvoudig te onderhouden.

2.Kies de juiste vorm

Na de keuze van het materiaal, kun je vervolgens kiezen tussen verschillende vormen. Zoals eerder gezegd: fonteintjes zijn in alle vormen en maten beschikbaar. Het is dan ook een kwestie van eigen smaak. Je hoeft eigenlijk alleen rekening te houden met de grootte van de fontein zodat alles past. Een hoekfontein is bijvoorbeeld speciaal ontworpen om in de hoek van uw toiletruimte te plaatsen. Zo bespaar je ruimte. Een hoekfontein is perfect geschikt voor relatief kleinere ruimtes. Rechthoekige fonteinen zijn geschikt voor alle soorten toiletruimtes, afhankelijk van de grootte. Het is vanzelfsprekend om in kleine toiletruimtes een kleinere formaat fontein te nemen. In een wat grotere toiletruimte, kan je zelf kiezen uit een groter formaat of een wat compactere.

3. Kies de juiste accessoires

Bij een fonteinset zitten alle accessoires die je nodig hebt. Echter kan je ook kiezen tussen verschillende soorten accessoires. Er zijn twee dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om de juiste kleur te kiezen. De kleur van de accessoires bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer en uitstraling. Zorg ervoor dat deze goed aansluit bij stijl die je voor ogen hebt in combinatie met de gekozen tegels.
Daarnaast kan je kiezen tussen een inbouw fonteinkraan en opbouw fonteinkraan. Een inbouw fonteinkraan wordt in de muur gebouwd, dit ziet er zeer fraai uit omdat de waterleiding en aansluitslang niet zichtbaar zijn met het blote oog. Een opbouw fonteinkraan wordt op de fontein gemonteerd maar is altijd makkelijker te monteren dan een inbouw fonteinkraan.

De kleuren die momenteel erg goed doen in de sanitairwereld zijn: chroom, RVS, mat zwart, gun metal, brons en goud.

Met de bovenstaande tips weten we zeker dat je de juiste fontein keuze gaat maken en dat het goed aansluit bij de rest van je badkamer of sanitair.