Inspiratie tips om jouw woning in te richten

Zit je eraan te denken om het interieur van jouw huis een nieuwe stijl te geven, maar kun je wel wat inspiratie gebruiken? Wij helpen je graag verder en geven je hieronder inspiratie die je bij verschillende type woningen toe kunt passen. Veel klus plezier!

Maak vooraf duidelijk wat de functie van de ruimte zal zijn

Ontzettend belangrijk is om vooraf duidelijk te maken wat de functie van de ruimte zal zijn. Is het de woonkamer en gebruik je deze puur voor de gezelligheid en ontspanning met de familie en vrienden? Richt deze hier dan naar in, maar wanneer de ruimte ook als werkruimte wordt gebruikt, de keuken en woonkamer een ruimte zijn of wanneer het nog een andere functie heeft dan is het belangrijk om het hier naar in te richten.

Bij een woonkamer die als functie heeft voor de ontspanning is het goed om een middelpunt te kiezen waar alles omheen gevormd staat. Traditioneel, maar ook vandaag de dag nog normaal, is om alles om de locatie van de televisie heen te werken.

Weet hoe belangrijk het gebruik van kleuren en verlichting is

Wanneer duidelijk is welke functie een ruimte heeft bepaal je verlichting die hier het beste bij past. Verlichting bestaat uit sfeerverlichting, functionele verlichting, basisverlichting en accentverlichting. Basisverlichting vind je vaak centraal in de ruimte in bijvoorbeeld het plafond om de ruimte gelijkmatig te verlichten. Functionele verlichting wordt bijvoorbeeld in de keuken boven het aanrecht en in de badkamer gebruikt. Sfeerverlichting kunnen antieke lampen zijn die sfeer aan de ruimte brengen. Antieke verlichting wordt steeds vaker gebruikt om een contrast in een ruimte aan te brengen tussen een moderne sfeer en een antieke sfeer. De wandlampen worden vaak als sfeerverlichting gebruikt.

Naast de inrichten van de meubels, verlichting en andere zaken is het goed om ook na te denken over de kleuren die je in de ruimte gebruikt. Naast dat je natuurlijk graag jouw lievelingskleur kiest, kunnen kleuren veel verschillende effecten creëren. Door lichte kleurtinten te gebruiken en het plafond en de muren dezelfde kleur te geven kun je een ruimte er groter uit laten zien. Daarnaast kun je een kamer ook lager of juiste hoger doen lijken door bepaalde kleuren te gebruiken. Zo zijn er nog veel meer effecten te creëren met kleuren.