Een PVC vloer heeft vele voordelen ten opzichte van andere vloeren. Zo is PVC een duurzame keuze. Het gaat lang mee doordat er kwalitatief goede materialen zijn gebruikt. Als je een vloer koopt met een kurklaag dan heeft dit nog meer voordelen. Van kurk is bekend dat het een duurzaam product is. Daarnaast werkt kruk isolerend m.b.t. geluid en warmte. Als je echt lang wilt genieten van je PVC vloer dan kun je ervoor kiezen om het te laten leggen in plaat van lijmen. Zo kun je de vloer meenemen naar een nieuw huis of er ooit iemand anders blij mee maken. 

De kwaliteit van een kunststof vloer

Een PVC vloer is van een ander materiaal gemaakt dan laminaat. Een laminaatvloer is gemaakt van meerdere lagen samengeperst hout. De bovenkant van laminaat heeft een kunststof toplaag. Daar bovenop zit een decorlaag van papier film met een design, en op dat design zit een transparante beschermlaag gedrukt. Bij PVC is dit heel anders gedaan. PVC bestaat niet uit hout maar uit lagen polyvinylchloride. Dit is een kunststof die bestaat uit stoffen gewonnen uit aardolie en zout. De koolstof en waterstof uit aardolie worden samen met het zout omgevormd tot een vaste vorm. Dit materiaal is recyclebaar.

Een PVC vloer is te recyclen

Deze vloer bestaat dus uit materiaal gewonnen uit natuurlijke bronnen en is dus recyclebaar. Een PVC vloer heeft door het type materiaal meerdere voordelen. Sommige voordelen zijn wellicht niet zo bekend. Deze vloer werk namelijk brandvertragend en is goed bestand tegen diverse chemicaliën. Daardoor zag je de PVC vloer voorheen veel in kantoren. Tegenwoordig bestaan er ontzettend veel designs, daardoor is het ook geschikt om in huis te leggen. PVC heeft een goede geluidsisolerende werking maar ook een warmte-isolerende werking. Je kunt zo’n kunststof vloer daarnaast prima gebruiken i.c.m. vloerverwarming omdat het door de dunne planken de warmte snel doorlaat. Het houdt de warmte daarna ook lang vast.

Het leggen van een kunststof vloer

Als je PVC laminaat in huis wilt dan is het aan te raden om het te laten leggen. Zeker een PVC vloer die je wilt lijmen is een precies klusje. Als je ervoor kiest om de vloer los te laten liggen dan zou je dit nog zelf kunnen doen. Het is dan redelijk vergelijkbaar met het leggen van laminaat. Het is wel een precies klusje. Zo moet elke rij perfect op maat worden gemaakt omdat je niet met plinten werkt. De vloer wordt recht tegen de muur aangelegd. Of je het laat leggen of niet is een afweging die je het beste zelf kunt maken. Ook het leggen van het laminaat kun je regelen via Tegelsenlaminaat.nl.

Onderhoud van de PVC vloer

Een PVC vloer heeft niet veel onderhoud nodig. Het reguliere onderhoud zoals stofzuigen is wel belangrijk. Je voorkomt dan krassen die door vuil kunnen ontstaan. Denk aan zand en steentjes van buiten die krassen veroorzaken. Verder is de vloer geschikt om te dweilen. Je kunt hier niet elk schoonmaakmiddel op gebruiken dus kijk daar wel goed naar. De vloer heeft een hoge waterdichtheid. Dit betekent dat je af en toe best wat kan knoeien in de keuken. Als je de vloer goed wilt onderhouden is het belangrijk om de af en toe te dweilen zodat geen vlekken in je vloer kunnen trekken. Zo houd je hem super lang mooi.