Als je in een koophuis of een huurhuis woont, is het belangrijk om je verzekeringen onder de loep te nemen. Je wilt tenslotte niet voor onaangename verrassingen komen te staan als er iets gebeurt met je woning. Woonverzekeringen zijn in principe niet verplicht, maar soms worden deze wel verplicht gesteld. Andere woonverzekeringen zijn verstandig om af te sluiten.
Woonverzekeringen voor je koophuis
Hoewel woonverzekeringen niet verplicht zijn, stelt de hypotheekgever vaak wel een opstalverzekering verplicht. Met een opstalverzekering is je huis verzekerd. Je opstalverzekering dekt de schade aan alles wat vastzit aan je huis, zoals leidingen, vloeren en dakpannen, maar ook je inbouwkoelkast en zonnepanelen. Na brandschade of storm- en waterschade heb je soms vervangende woonruimte nodig en bij brand moeten de restanten van je huis opgeruimd worden. Ook dit valt onder de dekking van een opstalverzekering. Als je huis door brand volledig verloren is gegaan, dekt de opstalverzekering de kosten voor de herbouw van je huis op dezelfde plek. Via de opstalverzekering is ook schade aan je tuin gedekt.
Woonverzekeringen voor je huurhuis
Als je in een huurhuis woont, heb je geen opstalverzekering nodig. In je huurcontract staat soms wel de verplichting opgenomen om een inboedelverzekering, brandverzekering of glasverzekering af te sluiten. Waar een opstalverzekering bedoeld is voor spullen die vast zitten aan je huis, is een inboedelverzekering bedoeld voor spullen die niet vastzitten. Ook als je een koophuis hebt, wil je je spullen verzekeren tegen diefstal of schade, dus ook dan sluit je een inboedelverzekering af. Met een glasverzekering dek je de schade aan de ramen van je huis. Brand levert veel schade op aan je spullen. Met een brandverzekering zijn je spullen verzekerd. Kortsluiting wordt niet gezien als brand. Schade door brand als gevolg van kortsluiting is wel gedekt met een brandverzekering.
Aandachtspunten bij een woonverzekering
Bij het afsluiten van een inboedelverzekering stelt de verzekeraar soms als voorwaarde dat je speciale beveiligingsmaatregelen moet nemen. Dat geldt met name als je dure spullen in huis hebt. Vaak heb je dan een Politiekeurmerk Veilig Wonen nodig. Ga dit na in je verzekeringsvoorwaarden. Schade aan mobiele apparatuur zoals telefoons en laptops wordt soms vergoed door de verzekeraar via je inboedelverzekering. De vergoeding is vaak wel beperkt. Ook zijn je spullen niet verzekerd als je ze niet thuis gebruikt. Daarvoor heb je een buitenhuisdekking nodig.
Voordat je een woonverzekering afsluit, is het belangrijk om verzekeringen te vergelijken. Premies en voorwaarden verschillen per verzekeraar. Vergelijken levert dus veel op. Dit kan bijvoorbeeld via de betrouwbare website Totaalbesparen.com.