Zonnepanelen zijn er in veel verschillende soorten. Lees hieronder welke verschillende zonnepanelen er zijn.

Het verschil in uiterlijk

De verschillen tussen zonnepanelen kunnen in thema’s worden opgedeeld. We beginnen met de makkelijkste. Er zijn mono panelen en poly panelen. De mono panelen zijn vaak populair voor hun strakke uiterlijk en het feit dat zij per vierkante meter enigszins meer energie opwekken dna de poly panelen, al hoewel dit verschil minimaal is. De mono panelen zijn vaak zwart en hebben zichtbare losse cellen op zich. De poly panelen zijn vaak donkerblauw en hebben meer een uiterlijk van 1 grote cel.

Naast de mono of de poly panelen zijn er ook dunne film panelen. Deze zijn zo dun dat ze echt als een film op het dak worden gelegd en vaak ook flexibel zijn. Deze zijn ondanks het duurdere materiaal heel eenvoudig te maken.

Het rendement

Het doel van de zonnepanelen is het opwekken van groene energie dat dus komt van natuurlijke bronnen, in dit geval de zon. Om de bovengenoemde panelen te vergelijken, de dunne film panelen hebben en relatief laag rendement maar zijn wel zo’n 20% goedkoper dan de mono en de poly panelen. De mono panelen leveren ongeveer zo’n twee tot vier procent meer op in vergelijking met de poly panelen. De mono panelen behouden daarbij in hetzelfde tijdsbestek als de poly panelen een paar procent meer efficiëntie.

De kwaliteit van het bedrijf

Niet alleen de kwaliteit van de panelen zelf is van belang, ook het bedrijf erachter is van belang bij wat voor effect de panelen hebben. de bedrijven die zonnepanelen produceren worden beoordeeld. Zo kun je ze indelen op tier en zijn er bijvoorbeeld tier 1 zonnepanelen die bepaalde eisen hebben aan het bedrijf. Zo moet een tier 1 bedrijf bijvoorbeeld veel investeren in onderzoek en ontwikkeling en moet al minimaal vijf jaar zonnepanelen produceren. Hierdoor weet je vaak redelijk goed hoe een bedrijf in elkaar zit en wat je van een bedrijf mag en kan verwachten. Deze eisen worden vastgelegd door de Bloomberg New Energy Finance. Zijj hebben dit systeem opgezet door de vele aanvraag van bedrijven over de kwaliteit van de fabrikanten van de zonnepanelen en met deze eisen kun je gemakkelijk een fabrikant indelen en beoordelen op basis van eisen.

Het nieuwe pareltje onder de zonnepanelen?

Nu is er van de dunne film panelen een nieuwe variant. Dit zijn de CIGS-panelen. Dit paneel is wellicht een nieuw pareltje in de zonnepanelen branche omdat er verschillende metalen worden gebruikt waardoor zij op verschillende golflengtes van licht reageren en dus een hoger rendement kunnen behalen dan de panelen die maar op enkele golflengtes reageren. Een ander voordeel van deze nieuwe variant is dat zij bij weinig licht of juist hoge temperaturen ook nog goed zullen functioneren.