Je hebt je droom om je eigen huis of appartement te bezitten in vervulling doen gaan. Je bent nu bezig met de voorbereiding van het interieurontwerp? Of wilt je je huis een nieuwe, natuurlijke flair geven? Misschien heb je je al geïnformeerd over verschillende soorten vloeren en flirt je met een eiken vloer uit Limburg. Dan kun je hier te weten komen welke voordelen een eiken vloer biedt.

Wat maakt een eiken vloer zo bijzonder

Als je denkt aan het laten leggen van eiken vloeren, denkt iedereen meteen aan de hoge bedragen die een dergelijk project met zich mee kan brengen. Het staat buiten kijf dat een vloer in eik duurder is dan een tapijt. Toch is het de moeite waard om het te bekijken. Want eiken vloeren hebben veel voordelen.

In het algemeen kan worden gesteld dat een eiken vloer er natuurlijker uitziet dan een kunstmatig geproduceerde vloerbedekking. Je huis ziet er veel origineler, gezelliger, rustieker en duurzamer uit. Je kunt dit effect nog versterken door een geschikt oppervlak te gebruiken, bijvoorbeeld een geoliede plank met een geborstelde toplaag.

Een vloer van natuurlijke materiaal zorgt voor een betere akoestiek in de ruimte. Je kamer is minder gevoelig voor licht en lijkt daardoor veel gezelliger en warmer. Bovendien is een vloer van eikenhout robuust. Je hoeft je geen zorgen te maken over spelende kleine kinderen, huisdieren of een verhoogd aantal bezoekers. Cottage vloerplanken kunnen dit allemaal weerstaan. Eikenhout is in principe een van de meest robuuste hardhoutsoorten.

De verfijning van de eik is belangrijk

Een geoliede eiken vloer ziet er rustieker uit en benadrukt het origineel. Water wordt ook weggehouden. De behandeling moet wel regelmatig herhaald worden.

Eikenhouten vloeren gemakkelijk te onderhouden en ideaal voor mensen met een allergie

De onderhoudsbeurten van de vloer hangen af van de behandeling van het oppervlak. Dit betekent dat als je gekozen hebt voor een geolied oppervlak met open poriën, je veel baat hebt bij een gezond binnenklimaat. Dit komt, omdat het hout ongehinderd kan “ademen” en vocht uit de lucht kan opnemen of afgeven. Afhankelijk van de mate van slijtage zul je de vloer vaker met olie moeten reinigen en onderhouden. Een goed behandelde eiken vloer kan snel en eenvoudig worden gereinigd. Het enige wat je moet doen is stofzuigen of vegen met een zachte bezem. Daarna kun je je eikenhouten vloer afvegen met een vochtige doek. In een oogwenk kun je het vuil verwijderen en zijn je vloerplanken mooi schoon. Tapijt is niet zo hygiënisch, omdat kleine micro-organismen en parasieten zich daar graag verzamelen. Daarom wordt een eiken vloer sterk aanbevolen voor mensen met een allergie.