Zodra je een appartement koopt, word je automatisch lid van de VvE (Vereniging van Eigenaren). De Vereniging van Eigenaren is een organisatie die voor het beheer en onderhoud zorgt van het gebouw, waarvan je een aandeel hebt gekocht. Alle personen die een deel van het gebouw hebben gekocht, zijn automatisch ook lid van de Vereniging van Eigenaren. Bij de VvE komt de nodige administratie koken. Wanneer je een appartement koopt, dan koop je dat volgens het appartementsrecht. Dat betekent dat je een aandeel van het gebouw koopt. Je hebt alleen het verbruiksrecht van dat deel dat je gekocht hebt. Het is dus belangrijke dat al deze processen en gegevens goed genoteerd worden via VvE administratie. Er zijn in het gebouw een aantal delen waarvan je mede-eigenaar bent. Daarbij kun je denken aan het trappenhuis of de lift, als die aanwezig is. Iedereen die in het gebouw woont en daarbij lid is van de Vereniging van Eigenaren, moeten zich houden aan de opgestelde regels. In dit artikel geven we je wat meer informatie over wat er allemaal komt kijken bij goed administratief beheer binnen de Vereniging van Eigenaren.

Wat is het nut van de Vereniging van Eigenaren?

De Vereniging van Eigenaren zorgt voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw waarin je woont. De gemeenschappelijke delen zijn het dak, lift, trappenhuis, de entree, fundering, maar ook de technische installatie van het gebouw. Ze zorgen ervoor dat het algehele onderhoud van het gebouw volgens een vooropgezet plan verloopt. Ook de financiƫn en alle andere administratie worden door de VvE beheert. De manier van de kosten voor het onderhoud worden onder de bewoners verdeeld. Hoe de kosten worden verdeeld staat in het reglement. Het is belangrijk dat dit allemaal volgens duidelijke richtlijnen en regels is vastgesteld. Deze VvE administratie moet 100% eerlijk en transparant plaatsvinden.

Administratief beheer van de Vereniging van Eigenaren

Samen met de andere leden wordt beslist hoe het onderhoud van het gebouw moet verlopen. Er zijn ook bepaalde investeringen die gedaan moeten worden. Ook deze worden besproken in de jaarlijkse ledenvergadering. Besluiten die worden genomen worden vastgelegd en via VvE administratie overzichtelijk gemaakt. Het bestuur van de Vereniging van Eigenaren moet ervoor zorgen dat het administratief beheer zo goed mogelijk wordt uitgevoerd. Ze moeten ook de jaarstukken en begrotingen opstellen. Het bestuur zal ook ervoor moeten zorgen dat de juiste verzekeringen zijn afgesloten. De beslissingen die tijdens de jaarlijkse vergaderingen worden genomen, moeten worden uitgevoerd en gecontroleerd door het bestuur.

De verzekeringen

De Vereniging van Eigenaren moet een opstal- en aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. De Verenging van Eigenaren is verplicht om jaarlijks een bepaald minimumbedrag te reserveren voor groot onderhoud. Iedere bewoner van een appartement kan een slapende VvE weer actief maken. Dat is sommige gevallen noodzakelijk wanneer een gebouw niet goed wordt onderhouden. Iedereen woont graag in een complex dat er goed en verzorgd uitziet. Lees, voordat je van plan bent om een appartement te kopen, eerst alle documenten via de VvE administratie goed door. Je moet, voordat je het koopt, weten wat je rechten en plichten zijn. In het document staat bijvoorbeeld ook of je het appartement mag verhuren. In veel gevallen is onderverhuur niet toegestaan.

Bron: vvenederland.nl