Warmtepomp ook in 2019 interessant

Nu de kosten voor energie alsmaar aan het stijgen zijn, gaan meer en meer mensen op zoek naar de meest efficiënte manier om hun woning te verwarmen. Een traditionele CV ketel wordt steeds minder gebruikt, want de kosten op aardgas blijven stijgen. Dit komt mede door de problemen in Groningen van de afgelopen jaren, maar ook doordat we steeds duurzamer moeten worden.

Overheid stimuleert warmtepompen met de ISDE subsidie

De ISDE subsidie is bedoeld voor warmtepompen, pelletkachels, biomassaketels en zonneboilers. Deze was er al in 2018 en loopt sowieso tot 2021. Dit jaar in 2019 is er weer 100 miljoen euro uitgetrokken voor deze subsidie. Daarnaast wordt ook de energiebelasting op elektriciteit verlaagd. Dit wordt namelijk met een percentage van 0,6 procent verlaagd, maar toch zullen de kosten voor elektriciteit hoger uitvallen, omdat de leveringskosten bij leveranciers omhoog gaan.

Tot betekent dit nog steeds dat een warmtepomp een slimme zet is, omdat andere verwarmingsmethoden nog duurder zullen zijn. Om in aanmerking te komen voor de subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp is het ontzettend belangrijk om alle eisen goed door te nemen. Zo moet deze worden geïnstalleerd door een professionele installateur, mag een ruimtelijk verwarmingssysteem niet meer dan 70 kW vermogen hebben en moet de warmtepomp onderdeel van de verwarmingstoestel zijn.

Een professionele installateur

Niet alleen is het belangrijk om een professionele installateur langs te laten komen om vervolgens in aanmerking te komen voor de subsidie, ook is dit verstandig omdat je er zeker van wilt zijn dat de warmtepomp op de optimale manier de woning verwarmd. Op de lange termijn kan dit een groot bedrag besparen en door het grote aanbod aan verschillende warmtepompen is het soms lastig om de juiste te kiezen en deze optimaal te installeren.

Warmtepompen worden steeds vaker op een schuin dak geplaatst. In sommige gevallen is het mogelijk om deze met behulp van een lift naar binnen te schuiven, maar indien dit niet mogelijk is dan is het goed om te onthouden of er door bedrijven service wordt verleend aan de warmtepomp op het dak. Hoewel dit in eerste instantie als een mooie locatie klinkt, is het niet altijd de meest efficiënte.