De kans op ongelukken bij het uitvoeren van werkzaamheden tijdens het werken met elektriciteit zijn relatief groot. Denk bijvoorbeeld aan een situatie, waarbij u een schok krijgt door het aanraken van geladen deeltjes. Nu hoeft een schok niet direct voor een ongeluk te zorgen! Hoewel een schok pijnlijk is, veroorzaakt dit doorgaans weinig schade aan uw lichaam. Dit wordt echter anders, wanneer u op een ladder staat. Denk bijvoorbeeld aan de montage van een aansluitpunt voor de verlichting in het plafond van uw ruimte. Wanneer u van de ladder valt, kan de schade veel groter zijn! Reden genoeg om veilig te werk te gaan met elektra.
Het juiste gereedschap om te werken met elektra
Allereerst is het belangrijk om voor het juiste gereedschap te zorgen, wanneer u aan het uitvoeren van werkzaamheden op het gebied van elektra begint. Denk bijvoorbeeld aan een spanningszoeker. Dit is vaak een kleine schroevendraaier, met aan de binnenzijde een lampje. Zodra een geladen onderdeel wordt aangeraakt met de schroevendraaier, zal het lampje oplichten. Zo weet u precies, welke onderdelen u wel of juist niet aan kunt raken.
Bereid u voor op het uitvoeren van elektraklussen
Ook niet onbelangrijk is een gedegen voorbereiding, wanneer u aan de slag gaat. Zoek op internet naar instructievideo’s en stappenplannen, waarin wordt uitgelegd hoe verschillende klussen kunnen worden uitgevoerd. Twijfelt u? Schakel in dat geval altijd een elektricien in. Een elektricien beschikt over de kennis en ervaring om verschillende soorten elektrawerkzaamheden op een veilige wijze uit te voeren.
Niet alleen wilt u bij het uitvoeren van elektrawerkzaamheden ongelukken voorkomen. Ook wilt u bijvoorbeeld een kortsluiting en daarmee een mogelijke brand in huis tegengaan. Het is hierbij onder meer belangrijk om de elektriciteitskabels op voldoende afstand van elkaar te leggen. Zo kan de warmte ontsnappen en zullen de kabels niet met elkaar versmelten. Iets wat regelmatig als oorzaak van een kortsluiting wordt aangewezen.