Wil jij je woning ook zo goed mogelijk beschermen? Dan begrijp je vast hoe belangrijk veiligheid is en dat bijvoorbeeld goede rookmelders een must zijn. Rook melders beschermen je woning dan ook goed. Maar waarom en zijn er misschien betere rookmelders?

Waarom rookmelders?

Wat is een rookmelder eigenlijk?  Een rookmelder is een apparaat die je een signaal zal geven, zodra er rookdeeltjes worden waargenomen die brand als gevolg hebben. Dit is een reden waarom er gezegd wordt dat rookmelders levens kunnen redden. Dit signaal dat wordt afgegeven zorgt ervoor dat iedereen weet dat ze het pand moeten verlaten, omdat er misschien ergens brand ontstaan is.

Mensen zijn erg gevoelig voor prikkels en tijdens een brand kan het voorkomen dat ze bewusteloos raken door te veel prikkels en gevaarlijke stoffen van de rook. Het is enorm belangrijk en verstandig om rookmelders te hebben, op die manier heb je ook tijd om het gebouw te verlaten. Er zijn een boel plekken waarin rookmelders verplicht gesteld zijn. Waarschijnlijk komt er in 2020 een wet die zegt dat er in bestaande woningen de rookmelders verplicht worden.

Een rookmelder kun je bijvoorbeeld op de overloop plaatsen of in de slaapkamers, maar het moet minimaal 50 cm bij een muur of hoeken vandaan. Er zijn verschillende rookmelders en welke de beste is kun je zien aan een keurmerk, maar welke je fijn vindt bepaal je uiteindelijk zelf.

Technologische ontwikkelingen

Tegenwoordig zijn we heel erg van de moderne en digitale dingen. Alle oude producten zijn verbeterd en enorm luxe geworden. Dit geldt ook voor de rookmelders. Ze zijn zo verbeterd dat je nu nog veiliger bent. Slimme rookmelders doen meer dan alleen maar een hard geluid af te geven. Ze zenden ook nog eens een melding naar mobiele telefoons als er een brand is ontstaan of bij het geval dat er iets aan de hand is. Ook kun je de buren van je op de hoogte stellen. Bij dit soort gevallen kun je zelfs een beveiligingscamera plaatsen om te zien of het bijvoorbeeld vals alarm is. Een draadloos alarmsysteem kan jouw woning uitermate goed preventief beveiligen.

Hoe je de buren op de hoogte kunt stellen kan op dezelfde manier als hoe jij op de hoogte wordt gesteld, bijvoorbeeld door de melding van de rookmelder. Zo stel je de buren ook veilig.