In de winter wil je er warm bij kunnen zitten in huis! Toch is dit minder vanzelfsprekend, dan soms gedacht wordt. Zonder de boiler of cv-ketel zou het al snel flink afkoelen in de wintermaanden. Reden genoeg om voldoende aandacht te besteden aan het onderhoud van deze elementen in huis. Tegenwoordig worden de cv-ketel en boiler vrijwel altijd gecombineerd tot één apparaat. Daar waar ze vroeger als twee losse apparaten geïnstalleerd werden! De modernste woningen zijn niet meer aangesloten op het gas, wat betekent dat zij een elektrische warmtepomp in huis hebben voor het verwarmen hiervan.

Onderhoud aan de cv-ketel uit laten voeren

Schakel eens per twee of drie jaar een loodgieter of installateur in, om het onderhoud van de cv-ketel uit te voeren. Zelf een cv-ketel onderhouden is vaak niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan slijtage aan onderdelen in de cv-ketel. Deze kun je vaak niet online bestellen, laat staan zelf vervangen. Een loodgieter beschikt over de kennis en ervaring om slijtage aan onderdelen te herkennen en dit direct voor je op te lossen. Ook kan de loodgieter de cv-ketel grondig reinigen. Het voorkomt dat ophopingen van stof de werking van de cv-ketel kunnen beïnvloeden.

Zorg voor voldoende waterdruk op de leidingen

Om het hete water makkelijk van de boiler naar de verschillende radiatoren in huis te kunnen leiden, is het belangrijk dat er voldoende druk op de leidingen staan. Het bijvullen van de leidingen is relatief eenvoudig! Het maakt dat je dit, in tegenstelling tot het onderhoud aan de cv-ketel, zelf kunt doen. Op internet vind je uitgebreide stappenplannen en video’s met instructies voor het bijvullen van de cv-ketel om de waterdruk te verhogen. Zou de waterdruk niet hoog genoeg zijn, dan kan dit het rendement van de cv-ketel verlagen. Zo verbruik je onnodig veel energie in de winter om je woning te kunnen verwarmen.

Tweede warmtebron gebruiken in huis

Maak het verwarmen van je woning in de winter nog makkelijker, door voor een tweede warmtebron te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een open haard of een gashaard! Niet alleen draagt het bij aan de warmte in huis. Ook zorgt het voor een hele gezellige sfeer in je woonkamer!