Een van de meest comfortabele hangmatten is toch wel de Mexicaanse hangmat. Door de handgeweven luchtige structuur neemt de hangmat perfect de vorm van het lichaam aan waardoor je uitstekend kunt ontspannen en je houding optimaal is. Ook mensen met rugklachten hebben baat bij het liggen in een hangmat. De originele Mexicaanse hangmat wordt gemaakt door de traditionele Maya bevolking op het schiereiland Yucatan. Het is daarom ook dat deze vaak Maya of Yucatan hangmatten genoemd worden.

Mexicaanse hangmat relax advies

Door de sterke katoensoort die gebruikt wordt voor het maken van de Mexicaanse hangmat is het mogelijk om zeer grote exemplaren te maken waarin je met meerdere personen kunt ontspannen. Je vindt de Mexicaanse hangmatten dan ook in alle soorten en maten zodat er voor iedereen wat wils is. Kies jij voor eenpersoons hangmat omdat je graag alleen relaxt en niet groter bent dan 170 centimeter? Of liever voor een Matrimonial, Familial, Matrimonial Escapial of de enorm grote Familial Especial waar je met de hele familie in kunt? In Mexicaanse hangmatten kun je het beste overdwars liggen, hierdoor maak je optimaal gebruik van de ondersteuning van het weefsel. Let wel op met ritsen en knopen aan kleding. Door de netstructuur blijf je snel haken en kun je het doek kapot maken.

Het katoen van de Mexicaanse hangmatten

In de jaren negentig werden er veel synthetische hangmatten gemaakt, echter waren die qua comfort en kwaliteit niet te vergelijken met de traditionele katoenen varianten. De polyester en andere synthetische garens vervormen namelijk snel en krijgen na het wassen niet meer de oorspronkelijke vorm terug. De hangmatten gingen na verloop van tijd scheef hangen. Natuurlijk zou het mooi zijn als de Mexicaanse hangmat gemaakt zou worden van bio katoen of gerecycled katoen. Helaas is dit in werkelijkheid minder mooi dan het lijkt. Bio katoen groeit namelijk in de USA en Turkije en niet bij de boeren in Mexico. Het gebruik van biokatoen is dus niet echt fair trade. Ook gerecycled katoen is niet het ideale product voor de Mexicaanse hangmatten omdat hier altijd een deel synthetische draad in verwerkt is. Dit omdat het doek zogenaamd zelfdragend moet zijn en dus moet voldoen aan bepaalde normen. Door de korte vezels, die van gerecycled katoen overblijven, is de draad, die alleen van deze katoen gemaakt wordt, niet sterk genoeg.

Het ophangen van hangmatten

Het ophangen van een Mexicaanse hangmat is niet erg moeilijk. Het enige dat je nodig hebt naast een touw en eventueel karabijnhaken zijn twee palen, bomen, muren of een combinatie hiervan. Een hangmat moet twee bevestigingspunten hebben. Wanneer je in jouw tuin bijvoorbeeld een muur hebt die een meter of vier van een boom afstaat, dan kun je hier al eenvoudig een hangmat tussen spannen met touwen en haken. Het voordeel van haken is dat je de hangmat snel los kunt maken en droog op kunt bergen wanneer je deze niet gebruikt. Wist je dat je een hangmat ook kunt monteren aan een plafond? Ideaal voor wanneer jij de mat wilt gebruiken in je chillruimte binnen. De ideale hoogte voor een hangmat is voor iedereen verschillend. Wanneer je graag ook wilt zitten in je mat moet je de bevestigingspunten wat hoger hangen. Over het algemeen kiest men om de hoogte af te stemmen op de in en uitstap van de hangmat. Zodra je zit in je mat dan moet je met je voeten makkelijk op de grond komen en daarbij zijn je knieƫn gebogen in een hoek van negentig graden.